Na 10km udaljenosti od granice Srbije sa Mađarskom, nalazi se najseverniji grad u našoj zemlji, grad Subotica.

Prvi put Subotica se spominje 1391. pod nazivom Zabatka. 1526. i 1527. godine , Subotica je bila prestonica kratkotrajne nezavisne srpske  države samoproglašenog cara Jovana Nenada.

Osmansko carstvo vladalo je gradom od 1542. do 1686. i tokom osmanske uprave ime grada bilo je Sobotka. Polovinom 18. veka ime je promenjeno u Sancta Maria po austrijskoj carici Mariji Tereziji dok je 1779. ponovo  promenjeno ime u Maria Tereziopolis. Mađarsko ime, Szabadka, privremeno je ušlo u službenu upotrebu 1845.

U drugoj polovini 19. veka , Subotica počinje da se razvija u moderan evropski grad. 1869. železnica  je stigla  i trgovina, poljoprivreda kao i stočarstvo počinju da se naglo razvijaju, a samim tim i grad.

Kada je Subotica 1918. godine ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca , tada je i Subotica postalo zvanično ime grada. 2007.godine Subotica dobija status grada. Grad Subotica smešten je na 109m nadmorske visine u Panonskoj niziji i najznačajni je  administrativno-upravni, industriski, trgovački, saobraćajni i kulturni centar u Bačkoj. Subotica ima neverovatnu arhitekturu kao i bogatu istoriju. Ono što ovaj grad čini drugačijim od ostalih gradova u Srbiji jeste opuštena atmosfera, multikulturalni duh i evropski šarm. Biti u Subotici, znači obevazen obilazak Franjevačke crkve Svetog Mihovila  koja se nalazi na mestu subotičke tvrđave sagrađene 1439. godine , kao i Gradske kuće.

Jedan od simbola Subotice jeste Sinagoga sagrađena 1902. godine u stilu secesije, a 1974. godine proglašena je za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Takođe, nezaobilazna je i Katedrala- Bazilika Svete Terezije Avilske, Gradski Trg, Narodno pozorište, Palata Mikše Demetera ( Gradski muzej sagrađen 1906. )i još jedan simbol grada-  Rajhlova palata koja je pored Sinagoge i

Kada je Subotica 1918. godine ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca , tada je i Subotica postalo zvanično ime grada. 2007.godine Subotica dobija status grada.

Grad Subotica smešten je na 109m nadmorske visine u Panonskoj niziji i najznačajni je  administrativno-upravni, industriski, trgovački, saobraćajni i kulturni centar u Bačkoj. Subotica ima neverovatnu arhitekturu kao i bogatu istoriju. Ono što ovaj grad čini drugačijim od ostalih gradova u Srbiji jeste opuštena atmosfera, multikulturalni duh i evropski šarm. Biti u Subotici, znači obevazen obilazak Franjevačke crkve Svetog Mihovila  koja se nalazi na mestu subotičke tvrđave sagrađene 1439. godine , kao i Gradske kuće.

kuće jedan od najznačajnijih građevina Subotice i predstavlja remek delo mađarskog arhitekte Ferenc Rajhla koji je ovu palatu gradio za sebe pa je u nju uložio pored svog znanja i svu ljubav .

Subotica je poznata i po raznovrsnim ukusnim jelima i specijalitetima, po dobrom vinu i bogatom kulturnom životu tokom cele godine. Subotica nudi mnoštvo zanimljivih mesta za odmor i razonodu, mnogobrojne aktivnosti oko jezera, na argelama, salašima, u šumama i lovištima.

Na samo 8km od Subotice nalazi se Palićko jezero. Palićko jezero je najznačajniji turistički centar Vojvodine i jedan od najznačajnijih u našoj zemlji. Jezero je površine 4,6km, prosečne dubine 2m , a turistički sektor zahvata 3,8km2.

Palićko jezero je najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. Postoje brojne legende o nastanku ovog jezera. Postavlja se pitanje da li je Palićko jezero ostatak Panonskog mora ili je nastalo sredinom 18. veka kao što kažu narodna predanja ?

Nauka kaže da bitne promene na reljefu panonskog basena desile su se pre 10 hiljada godina i predpostavlja se da je tada nastalo Palićko jezero. Bez obzira na nauku o njegovom nastanku prepovedaju se razne , neobične, interesantne legende. Jedna od legendi je da je ovo jezero ostatk nekadašnjeg Panonskog mora, a povod za ovakvu legendu je slana voda koja je nakada ispunjavala ovo jezero. U 18. veku voda iz jezera se prečišćavala i iz nje se vadila so kako bi voda bila slatkovodna. Postavlja se pitanje odakle slana voda u jezeru, ako nije jezero ostatak nekadašnjeg mora? Voda koja se dugo vremena slivala niz okolno zemljište, pri tom procesu je rastvarala natrijum-hlorid i stvarala se so. Postoji još jedna legenda koja kaže da je jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je na ovom području napasao svoje stado. Naravno, da su ovo samo legende , a da Palićko jezero nije bilo samo posebno zbog slane vode koja je nekada bila govori i činjenica da je voda i mulj u jezeru veoma lekovita. Bas zbog slane vode i lekovitog mulja sigurno je, da je jezero bilo poznato i u davna vremena što svedoče prvi pisani dokumenti iz 1462godine.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Srbija leto 2020

Lekovita svojstva Palićkog jezera počela su da se koriste još u 18. veku , ali trebalo je dosta vremena da se Palić razvije u ono što je danas i da iskoristi sve svoje potencijale. Prvi veći radovi koji se tiču turizma, odigrali su se 1845. godine kada se izgradila prva gostionica pod imenom Donja Trščara. Ona je bila temelj za izgradnju kako banje tako i kupališta. Bogata turistička ponuda Palićkog jezera uvek je privlačila ogroman broj turista.

Danas, cela obala jezera je uređena. Jezero je u obliku elipse i može se obići stazom dugom 17km.  Oko jezera lepo je uređeno šetališe, biciklističke staze i tri plaže od kojih je najpoznatija „Ženski štrand“.

„Ženski štrand“ je drveni veliki objekat na vodi, sagrađen 1912godine kada je banja počela da se razvija. Ovo bajkovito drveno zdanje koje se danas drži na betonskim stubovima, sagrađen je kako bi žene mogle da se posle kupanja sakriju od pogleda znatiželjnika.

Jedan od simbola Palića je čuveni Vodotoranj. Teško da ima razglednice ili fotografije Palićkog jezera da na njoj nije Vodotoranj. Toranj je nastao poćetkom 20. veka kada je banja počela da se obnavlja. Tadašnji arhitekte zamislili su da se u banju Palić ulazi kroz svečani ulaz , kroz Palićki Vodotoranj. Od Vodotornja glavnom alejom  ka jezeru put vodi kroz Veliki park. Prvo semenje parka meštani su zasadili 1840. godine , a danas park i Vodotoranj predstavljaju monumentalnu vrednost Palića.

U neposrednoj blizini Velikog parka nalazi se Letnja pozornica na kojoj se održavaju festivali i koncerti. „Međunarodni filmski festival“ je jedan od najznačajnijih filmskih festivala u ovom delu Evrope i održava se na Paliću.

Jedna od posebnih atrakcija jeste Zoološki vrt koji je privlačan ne samo namlađim turistima već i onim najstarijim. Oko 65 vrsta životinja ovaj Zoološki vrt dobio je kao poklon od Beogradskog Zoološkog vrta. Za razliku od Beogradskog, Palićki Zoološki vrt svoje životinje čuva na potpuno drugačiji način. Ovde životinje nisu u kavezima već su odvojene sistemom suvih i vodenih kanala.

 

Na Palićkom jezeru, izgrađeni su i tereni za mnoge sportove ( košarka, odbojka, fudbal ) kao i otvoreni i zatvorni bazeni, a u okolini nalaze se i uređena lovišta. Na samom jezeru može se uživati u jedriličarstvu, ribolovu i veslanju.

Nažalost, danas, zbog zagađenosti vode, kupanje u jezeru nije dozvoljeno, ali to nije razlog da se ovo jezero ne poseti jer Palić ima najveću turističku ponudu od bilo kog jezera u našoj zemlji.

Palićko jezero je i jezero i banja i park prirode. Ovde se može uživati i iskoristiti mnogo toga: lekoviti tretmani, duge šetnje, obilazak Zoološkog vrta, lov, ribolov, jedrenje, veslanje i td .

Ponuda turističko-ugostiteljskih objekata je takođe velika.U okolini jezera nalazi se veliki broj   hotela, vila, apartmana, soba za izdavanje kao i restorana i kafica , a isto tako može se posetiti i neki od čuvenih salaša.