SIVOTA

Karibi na severozapadu Grčke

Regija Tesprotija je oblast kojoj pripada Sivota i koja se proteže na oko 1.500 kvadratnih kilometara i pripada oblasti Epir u severozapadnoj Grčkoj. Sedište ove regije je grad i luka Igumenica. Tesprotija kao jedno do malih grčkih blaga je primorska prefektura, koja na zapadu izlazi na Jonsko more. Sa te strane, preko mora, nalazi se ostrvo Krf. Severna granica prefekture je najzapadniji deo granice Grčke prema Albaniji. Sa juga se Tesprotija graniči sa prefekturom Preveza, a sa istoka prefekturom Janjina. Najveći deo prefekture Tesprotija je planinski i uključuje nekoliko nižih primorskih planina iz lanca Pinda.

U ovoj oblasti postoje dve legendarne reke koje okruzuju ovu malu pokrajinu – Kalamas i Aheron. Plodni i za život veoma povolji uslovi se nalaze u primorju i dolinama u južnoj polovini prefekture. Tesprotija, tačnije njeno sedište grad Igumenica, predstavlja završetak savremenog puta Ignacija, koji se razlikuje od stare trase ovog puta, koja se nalazi severnije, u Albaniji. Ovaj novi autoput je drugi po važnosti u Grčkoj. Savršeni klimatski uslovi, mediteransko rastinje uz razuđenu obalu, četinari na obodima planinskih masiva, čiste vode Jonskog mora, živopisna sela sa maslinjacima i vinogradima karakteristike su ove regije koje na posetioce deluju opijajuće. Sa terasa hotela ili privatnih apartmana koji su okrenuti ka moru vide se grčka ostrva Paksos, Antipaksos i Krf, do kojih se trajektom stiže za samo četrdesetak minuta.

Igumenica kao glavni grad perfekture je primorski grad sa 15.000 stanovnika, koji pokriva površinu od 80.808 hektara, tranzitni je centar koji je udaljen 480 km od Atine i 470 km od Soluna i luka iz koje isplovljavaju velelepni brodovi put Pireja, kao i Barija i na tako poveyuje Grčku sa Italijom. Trajektom, Igumenica – Paksos, Krf i Patra, može se putovati do italijanskih luka kao što su Bari, Brindizi, Venecija i Ankona.Trgovački je centar sa brojnim prodavnicama rasporedjenim u tri nivoa, restoranima, kafićima, turističkim agencijama…. Kombinacija planine i mora, velike plaže Tolo i Makrigialos (7 km dužine), kristalno čiste vode opčinjava posetioca i pravi je raj za turiste.

Perdika je jedan od retkih preostalih skrivenih bisera Jonskog mora, Perdika se nalazi između Parge i Igumenice. Do nje se lako stiže novoizgrađenim autoputem Egnatia od grčke granice. Živopisno tradicionalno grčko selo smešteno je na uzvišenju iznad plaža Jonskog mora udaljeno nekoliko kilometara od obale.Dobila je ime na osnovu svog izgleda iz vazduha koji podseća na golubicu u letu.Perdika ima 3000 stanovnika, i osim izuzetne prirode koja okružuje mesto , poznato je po prelepim peščanim plažama koje se nalaze nedaleko od sela i besprekorno čistom moru.

Ostrvo Paxos 8 km dugo i 3 km široko , jedno je od najmanjih ostrva u Jonskom lancu, na zapadnoj obali kopna Grčke, površine 24 m2. Minijaturno ostrvo koga karakterišu živopisni brdoviti predeli obrasli gustim maslinjacima, šljunkovite i kamenite plaže i kristalno čisto more tirkizne boje. Na Paxosu nema peščanih plaža Ostrvo je inače omiljena destinacija bogatih grka čije su raskošne vile po celom ostrvu.Jedini način obilaska je brodom.Ovde turisti mogu da uživaju u odličnim specijalitetima Grčke kuhinje, šetnji, kupovini suvenira ili maslinovog ulja najvišeg kvaliteta.Ostrvska atrakcija su i Plave pećine.

Aheron je čuvena reka iz grčke mitologije,koju je opisao Homer kao kapiju kraljevstva Hada.Kako kaže legenda skeledzija Haron prevozio je duše mrtvih preko Acherona u carstvo Had.Takodje u ovoj reci je majka kupala čuvenog grčkog junaka Ahila.Acheron se smatra jednom od najčistijih reka u Evropi.Kristalno čista voda reke i zeleni pejzaži oduzimaju dah.Danas je ova reka jedna od atrakcija regije koju brojni turisti posećuju zbog raftinga,planinarenja i jahanja.

Sagijada je malo ribarsko mesto koje se nalazi na pet kilometara od albanske granice I ima nešto više od 2000 stanovnika.Iako malo ima bogatu turističku ponudu.Osim kupanja i uživanja na suncu u Sagijadi postoji bazen s lekovitim blatom.Korišćenje bazena je besplatno.Blato blagotvorno deluje na osobe koje pate od reume,psorijaze i kožnih bolest.Pozitivno utiče na kardio-sistem,disajne puteve i cirkulaciju, metabolizam,utiče na imunološki sistem…U mestu se nalazi i Muzej prirodne istorije.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Sivotu leto 2020

Plaže Sivote

Mega Ammos i Mikri Ammos plaža

Mega Ammos plaža je najveća plaža u regionu – nalazi se izvan Sivote prema mestu Perdika, i nagrađena je Plavom zastavom Evropske unije za čistoću vode. Organizovana je, ima suncobrane i ležaljke, i voda je ponekad hladna. Plaža je šljunkovita i okružena prodavnicama, tavernama i kafićima, tako da gosti na njoj mogu da uživaju u jelu i piću. Plaži se može prići kolima.

Pored Mega Ammos se nalazi Mikri Ammos plaža sa istim karakteristikama.

Bella Vraka plaža

Mnogi turisti su opisali ovu peščanu plažu kao veličanstvenu i jednu od onih koji definitivno treba posetiti. Nalazi se na ostrvu Mourtemeno, ali to ne predstavlja problem, jer se more može preći peške preko peščanog mosta. Treba napomenuti da na ovoj plaži nećete naći taverne i kafiće, tako da preporučujemo da hranu ponesete sa sobom ukoliko planirate ceo dan da provedete na njoj. Voda je topla i smaragdno-zelene boje.

Zavia plaža

Zavia se nalazi van Sivote prema mestu Perdika. To je organizovana plaža sa barom, ležaljkama i suncobranima, i voda na njoj može nekad biti prilično hladna. Deo koji je u hladovini postoji, a plaži se može prići kolima.

Galikos plaža

Plaža se nalazi u blizini Sivote, blizu puta za Igumenicu. Voda je veoma topla, pesak se proteže duž cele plaže, a kamenčići se naziru u kristalno čistoj vodi. More je toplo i ova plaža je uglavnom veoma pogodna za porodice sa decom. U blizini plaže postoji snek – bar, tako da kupači mogu da popiju kafu i nešto prezalogaje. 

Zeri plaža

Zeri je veoma slikovita, živopisna, mala, šljunkovita i sastoji se od dva dela. Nalazi severozapadno od Sivote, na 1,6 km od luke, izmedju plaža Dei i Galikos Molos. Ime je dobila po tradicionalnoj Turskoj taverni koja se nalazi na plaži pa je moguće uživati u kafi ili hrani u divnom prirodnom okruženju. Ulaz u vodu je plitak, sa finim peskom, a mnogobrojnim posetiocima pruža pogled na svetlo tirkiznu boju mora, raznovrsnost sportova na vodi, iznajmljivanje čamca, a najmlađima zanimaciju u mini akva parku..

Dei plaža

Nakon što izađemo iz Sivote, nailazimo na Dei plažu. Voda je topla, plaža je šljunkovita sa sitnim kamenčićima, a sa nje možete uživati u divnom pogledu na ostrvce Agios Nikolaos. Plaža je veoma mirna i postoji hladovina.

Pisina plaža

Postoji veliki broj uvala i plaža na ostrvcima koje okružuju Sivotu: Agios Nikolaos, Mavro Oros i Mourtemeno. Najpoznatija i najbolja plaža je Piscina na ostrvcetu Macvro oros, sa belim sitnim peskom, divnom plavom vodom, dovoljno vegetacije stvaraju iluziju da ste na tropskom ostrvu. Ime Piscina znači bazen na grčkom jeziku i do pomenute plaže može doći samo čamcem ili turističkom brodićem iz luke Sivota, čija vožnja traje desetak minuta, ako idete pravo na plažu, ili pola sata, ako kapetan napravi krug oko ostrva. Alternativno, možete iznajmiti motorni čamac na ceo dan što vam omogućava ostanak na plaži duže od predviđenog vremena taxi brodića. Za koju god vrstu prevoza da se odlučite da biste došli do plaže morate poneti sa sobom sve što Vam je potrebno jer na plaži nemate kafić ili tavernu, ležaljke, suncobrane… Preporučujemo da ponesete i vašu ronilačku opremu jer ćete imati šta da vidite. Plaža je plitka pa je takođe savršena za porodice sa decom. Glavna karatkeristika ove plaže je kristalno čista voda, a more fascinantno. 

Mega Drafi plaža

Napuštajući plažu Mikri Ammos na putu za Perdiku naići ćete na Mega Drafi plažu. Automobili se parkiraju sa obe strane magistralnog puta uzbrdo. Plaža je peščana i šljunkovita. Postoji kantina sa osnovnim pićem i grickalicama. Plaži se može prići kolima.

Agia Paraskevi plaža

Nalazi se na oko 5 km od Sivote, prilično je velika, organizovana je sa ležaljkama i suncobranima, restoranom i kafićima. More je prilično toplo.

Arillas plaža

Polukružni zaliv sa finim peskom čini jednu od najdužih plaža oblasti Tesprotija, Arillasa plaža. Idealna je za porodice sa decom jer je ulazak u more veoma plitak, pa je narednih 50 m pogodno za dečije igre u plićaku. Plaža nije organizovana ali postoje tuševi sa slatkom vodom. Ove dve plaže, Arillass i Karavostasi, se nastavljaju jedna na drugu, udaljene su 12 km od Sivote prema mestu Perdika. Plaže su peščane, s tim što je plaža Arillas znatno uža i manja od plaže Karavostasi. I na jednoj i na drugoj plaži nalazi se po jedna taverna.

Diapori plaža

Mala plaža koja se nalazi na ostrvu Agios Nikolaos u blizini mesta Sivota. Do nje možete doći samo čamcem ili taxi brodićem koji saobraća iz luke Sivota. Alternativno, možete iznajmiti motorni čamac na ceo dan što vam omogućava ostanak na plaži duže od predviđenog vremena taxi brodića. Za koju god vrstu prevoza da se odlučite da biste došli do plaže morate poneti sa sobom sve što vam je potrebno jer na plaži nemate kafić ili tavernu, ležaljke, suncobrane…

Kamini plaža

Uređena peščano-šljunkovita plaža sa kristalno čistim morem, koja se nalazi posle plaže Aghia Paraskevi. Slične plaže se mogu nači i u njenoj okolini. Do plaže se može doći kolima jer se odmah sa glavnog puta nalazi skretanje za plažu. Kola možete ostaviti na parkingu koji se nalazi u neposrednoj blizini. Organizovana je, ima ležaljke i suncobrane, a ostale potrebne „sitnice“ ponesite sa sobom.

Karavostasi plaža

Široka i dugačka 2 km plaža sa kristalno čistim morem, mirnim ambijentom i divljim pejzažom, tavernom na jednom kraju, nalazi se u zalivu, nedaleko od luke. Karavostasi plaža, treća plaža u oblasti Perdike, udaljena je oko 16 km od mesta Sivota i 7 km od mesta Perdika. Zajedno sa susedno plažom Arillas čini jednu celinu. Plaže su peščane, s tim što je plaža Arillas znatno uža i manja od plaže Karavostasi. Mesto Perdika na obali Jonskog mora jedno je od najposećenijih turističkih destinacija regije Tesprotija. Perdika je dobila ime na osnovu svog izgleda iz vazduha koji podseća na golubicu u letu, ima oko tri hiljade stanovnika. Plaža je savršena za kupanje u čistom moru, uređena sa ležaljkama i suncobranima, a njene očaravajuće fotografije se nalaze na svim poznatim turističkim vodičima u Grčkoj. Na severnom kraju, na samom brdu iznad plaže, na nekih 500 m, dominira hotel „Regina Mare hotel club“ i u tom delu je moguće koristiti neke od sportova na vodi (kanue…). Sa Karavostasi plaže se mogu videti grčka ostrva Paksos, Antipaksos i Krf, do kojih se trajektom ili feribotom stiže za samo četrdesetak minuta. Preporučujemo je porodicama sa decom. Idealna je za šetnju i zabavu i nalazi se u blizini drugih plaža koje mogu biti alternativna opcija za kratak boravak na njima.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Sivotu leto 2020