SITONIJA

Poluostrvo Sitonija deo je oblasti Halkidiki koju još čine poluostrvo ATOS sa jedne strane i poluostrvo KASANDRA sa druge strane.

Magija zelenila i bistrog tirkiznog mora oduzima dah svima onima koji posete ovu oblast. 

Sitonija je centralni prst u poznatoj Halkidiki regiji. Zapadna strana gleda na plaže Kasandre, a istočna na izdvojenu planinu Atos sa svojim jednistvenim manastirima.

Na Sitoniji ćete pronaći sve veće supermarkete kao što su Lidl i Masutis, pa je snabdevanje vrlo lako i povoljno uz veliki izbor. Naravno, manjih prodavnica, piljara, pekara i sl. ima uglavnom svuda, tako da neke svakodnevne stvari i namirnice možete pokupiti u povratku sa plaže.

Sama Sitonija ima više od 70 plaža I većina njih je nagrađena plavom zastavicom međunarodnog priznanja koje označava plaže sa najvišim kvalitetom vode, okruženja, održavanjem, čistoćom i uslovima na plaži. Sa predivnim udaljenim plažama i skrivenim uvalama, čistom vodom tirkizne boje, ovde možete pronaći neke od najlepših plaža koje ste možda viđali na filmovima.

Veća mesta na Sitoniji su Nikiti, Neos Marmaras i Sarti, dok manja mesta sa prelepim plažama vredi posetiti su Toroni, Kalamici i Vurvuru. Pre ulaska na samprst nalaze se mesta Gerakini, Psakoudia i Metamorfozis.

NIKITI

Smešten na severu zapadne obale Sitonijie, Nikiti je jedan od najpopularnijih letovališta na drugom prstu. Klasično primorsko mesto odiše živahnošću i dinamičnošću, sa divno uređenim šetalištem i lepim restoranima i barovima. Ovaj deo je zapravo prilično novo uređen što je i prouzrokovalo priliv turista. U Nikitiju se pored brojnih marketa za kupovinu nalazi I Lidl. Ali imajte na umu da ako želite da letujete ovde morate rezervisati mesto par meseci unapred jer u sezoni nećete naći slobodne apartmane. 

Plaža u samom mestu je peščana, na nekim delovima sa većim plićim delom što je čini i pogodnom za decu. Jako je čista i uređena sa ležaljkama i suncobranima mada imate opciju i da sami postavite svoje suncobrane. 

Nikiti je zapravo na vrlo dobroj poziciji za obilazak lepih plaža Sitonije. Na samo par km od centra možete krenuti magistralnim putem koji vodi ka istočnoj ili ka zapadnoj obali Sitonije što čini da su mnoge lepe plaže bliže ovom mestu i samim tim i pristupačnije.

PLAŽE U OKOLINI NIKITIJA

AGIOS IOANNIS

Na 5km od Nikitija nalazi se ovaj biser. Plaža kao i parking su pristupačni. Na ovoj plaži nema prirodnog hlada ali postoje dva bara gde možete iznajmiti ležaljke sa suncobranima. Postoji  i deo plaže gde možete upotrebiti sopstveni suncobran. Plaža je prostrana i nije bučna a zbog postepenog ulaska u vodu je i dobra za decu. 

KALOGRIA 

U potezu između Nikitija I Neos Marmarasa se nalazi Kalogria. Ova popularna plaža ima sitan pesak i plićak pa je time i idealna za malu decu. Ovo je još jedna od najlepših plaži Sitonije. Ima i prirodni hlad. Na samoj plaži se nalazi popularan Isla bar gde ležaljke idu uz konzumaciju pića. Postoji organizovan parking za posetioce. 

Ukoliko imate svoj suncobran, na ovoj plaži ima mesta i za vas. Ali s obzirom da se brzo popuni preporuka je da se dođe što ranije. To važi i za parking koji se nalazi pored puta. Na sredini plaža je podeljena stenama koje ovom krajoliku samo daju još veći šarm kao i prelepa tirkizna boja vode. Preko puta se nalazi malo ostrvce do kog možete doplivati.

KOVIOU 

Odmah pored Kalogrie nalazi se I Koviou plaza koja je ista kao I Kalogria, samo nema beach bar već jednu kantinu te je preporuka da ponesete piće I hranu. Parking je ograničen na desetinu vozila pa je preporuka doći što ranije.

LAGOMANDRA

izuzetna peščana plaža sa borovima na samoj obali, kristalno čistim morem koje brzo prelazi u dubinu. Plaža poseduje sve potrebne sadržaje za duži boravak, beach bar, taverna na plaži, parking i sadržaje hotelskog kompleksa Lagomandra Beach. Pogodna za ljubitelje sportova na vodi.

NEOS MARMARAS

Ispod planina Itamos i Tragoudeli nalazi se šarmantni mali gradić Neos Marmaras. Neos Marmaras se prostire na tri brda I jedinstveno je mesto na celom Halkidikiju. Duž luke nalaze se restorani, taverne, prodavnice, apoteke, pekare… Osim malih prodavnica koje se nalaze svuda po mestu na ulazu u Neos Marmaras nalazi se Lidl.

Kao preporuku za odmor od večernje šetnje možete popiti piće ili pojeti prelepu palačinku ili vafel u cafeu Nuovo u centru mesta. Za najbolji giros u Neos Marmarasu preporuka je za restoran Alcano.

 U Neos Marmarasu nemojte zaobići čuvenu pijacu koja se održava svakog četvrtka. Pijaca je fantastična, tamo možete naći svašta, od voća, povrća, meda, maslinovog ulja, sira, divnog cveća  do garderobe koja je mnogo povoljnija nego u gradu. Vredi posetiti pijacu zato što je zaista posebna.

Kompleks hotela Porto Karas koji je izgrađen ovde je i unapredio turizam samog mesta. Ovde se može naći sve što turiste privlači  – restorani, taverne, barovi… Iz Neos Marmarasa do Porto Karasa voze brodići, red vožnje se nalazi na centralnoj luci.

PLAŽE U NEOS MARMARASU

Gradska plaža je prelepa i dugačka. Plaža je peščana i ulaz u vodu je postepen. Bliže kompleksu Porto Karas plaža je uređenija i tu se nalazi Kohi plaža, jedna od tri koje su u posedu ovog hotela i jedini u koji može da se uđe uz određenu cenu. U drugom delu plaže možete doneti i svoju opremu. Ova plaža još nudi teren za odbojku, kantinu, market, a ima i dosta prirodne hladovine.  S obzirom da je mesto u zalivu, retko se dešava da su ovde veliki talasi i more je toplo i mirno. 

Sa druge strane Neos Marmarasa nalazi se Paradiso plaza. Danas je ova plaža izuzetno atraktivna, odlikuje je peskovito-šljunkovita obala i isti takav ulazak u more. U odnosu na gradsku plažu znatno je mirnija, bez buke, beach barova, a budući da je i bez prirodnog hlada, savet je poneti sopstvene ležaljke i suncobrane. Ova „rajska plaža“ meta je turista koji žele odmor, a ovde ga i nalaze.

TORONI

 Toroni je primorsko selo zapadne Sitonije, od Neos Marmarasa udaljeno oko 20 kilometara, nastanjeno u manjoj uvali, zaštićeno od talasa i vetra. Toroni leži na vrlo popularnoj, dva kilometra dugoj peščanoj plaži, nagradjenoj Plavom zastavicom. Najbliže mesto je Porto Kufo, na par kilometara udaljenosti, gde je i veći broj poznatih ribljih restorana i taverni. Sve smeštajne jedinice Toronija su na do pedeset metara udaljenosti od plaže. Kroz mesto prilazi neprometan seoski put i šetalište, na kome se nalaze svi turistički sadržaji potrebni za neometano porodično letovanje; nekoliko taverni, prodavnica, kiosk. Najbliža doktorska ordinacija je u Neos Marmarasu, na oko 20 minuta vožnje.

Plaža Toroni je vrlo popularna kod porodica koje putuju sa malom decom, pre svega zbog zelenila koje je okružuje, blizine taverni i prodavnica, peska zlatne boje i postepenog ulaska u more. Geografski je postavljena tako da vrlo retko ima talasa i vetra, okrenuta ka zapadu, garantuje i duži dan tokom sezone.

PLAŽE U TORONIJU

U samoj okolini Toronija ima dosta uredjenih i neuredjenih plaža, deo njih i sa beach barovima i sportSkim animacijama. Prva plaža do Toronija je Tristinika, na kojoj se nalazi popularni Despotiko Hotel. Severnije, ka Neos Marmarasu, ispod hotela Poseion Beach, se nalazi i beach bar Las Banditas, postavljen na jednoj od lepših plaža regije. Južno od Toronija je Kalamici, plaža u uvali sa par beach barova i par prodavnica, takodje vrlo popularna kod porodica sa manjom decom.

KALAMICI

Kalamitsi je malo mirno mesto na Sitoniji, idealno za one koji vole uživanje na prelepoj plaži bez buke i noćnog  života. To je destinacija koju uglavnom posećuju porodice sa malom decom ili parovi. Prednost samog mesta jeste što se Neos Marmaras nalazi na 30-ak minuta vožnje, a  Sarti na  20-ak minuta vožnje kolima. U Kalamitsiju postoje razne prodavnice, marketi, taverne koje ispunjavaju svakodnevne potrebe turista i čine odmor lepšim i prijatnijim. Kalamitsi se nalazi u uvali, tako da je zaštićen od vetrova i talasa.

PLAŽE U KALAMICIJU

Ova mala prelepa uvučena plaža je jedna od najlepših na Sitoniji. Plaža poseduje beli sitan pesak, a sa plaže se pruža pogled na malo kameno ostrvo, do kojeg je lako doplivati sa kopna i popeti se na vrh do male kapele. Gotovo duž cele plaze se nalaze kafici i taverne sa lezaljkama i suncobranima. U sa strane su vrlo impresivne stene za penjanje.  Zbog svog uvučenog položaja, voda u Kalamiciju je nešto toplija.  Popodne može da bude gužva, i da nemate mesto za parking.

Plaža u Kalamiciju poseduje plavu zastavicu, ima sitan pesak i idealna je za malu decu. Duž čitave plaže postoje barevi sa ležaljkama i suncobranima,koji se dobijaju na korišćenje uz plaćanje pića. Plaža je dovoljno prostrana, tako da ima puno mesta i za turiste koji ne žele da plaćaju iznajmljivanje ležaljki na plaži. Kalamici se preporučuje za ronjenje zbog čiste vode i prelepih stena koji se nalaze na obodima plaže. Takodje ovde ima dosta ribe u moru, tako da je pecanje vrlo popularno.

VURVURU

Vurvuru se nalazi na istočnoj obali poluostrva Sitonije. Letovalište Vurvuru je ušuškano u borovu šumu. Iako na istočnoj obali, ipak još uvek na zlatnoj sredini, na samo 10km od Nikitija, i na skoro podjednakoj udaljenosti od dva najveća letovališta na oko 30km od Sartija i Neos Marmarasa. Vurvuru je mesto je rezervisano samo za one koji žele odmor i samo odmor. Karakteriše ga mali broj smeštaja za izdavanje i veliki broj privatnih luksuznih vila i vikendica. Obala je nešto uža, ali s obzirom na mali broj gostiju to ne predstavlja problem.

Najpoznatija plaža Vurvurua – Karidi beach, svojom atraktivnošću privlači goste i iz drugih delova Sitonije. Mesto Vurvuru je odlično snabdeveno i ima nekoliko taverni i picerija. Naspram letovališta Vurvuru se nalazi mali arhipelag sa devet ostrva od kojih je najveće ostrvo Diaporos, iz ovog razloga letovalište je čest izbor za goste koji imaju svoje čamce. Iako nemate svoj čamac, imaćete priliku da ga rentirate i otkrijete prelepe plaže oko Vurvurua.

PLAŽE U OKOLINI VURVURUA

KARIDI PLAŽA

Karidi je plaža koja ima onu neverovatnu boju mora koju svi volimo da vidimo i u kojoj želimo da se kupamo. Tirkizna boja, lićak i sitan pesak – fantastična kombinacija za jednu plažu. Naravno time postaje i pogodna za decu i za porodični boravak na plaži. Ume da bude gužva jer je plaža „na glasu“ ali vredi je bar posetiti. Ono što je takođe čini zanimljivom jeste formacija stena na levoj strani koja uz kontrast mora pruža divan materijal za slikanje. 


LAGONISI

Lagonisi je jedna od najlepših plaža na Sitoniji. Ležaljke zauzimaju veći deo plaže i za njihovo korišćenje neophodna je minimalna konzumacija od 10€ po ležaljci. U levom delu plaže gde ima i prirodnog hlada, ne postoje suncobrani, već samo ležaljke i one su se prošle godine u junu i septembru dobijale uz poručeno piće.. U ovom delu, ukoliko pronađete slobodan prostor možete postaviti i svoju opremu bez obaveze da koristite usluge bara. Uslovi korišćenja ležaljki se ponekad menjaju i tokom iste sezone pa je neophodno proveriti informacije.

Samo mali deo plaže na raspolaganju je posetiocima sa sopstvenom opremom za plažu, i taj deo se nalazi na desnom obodu plaže gledano prema moru. Gužve su uobičajene. Lagonisi ima i još jednu uvalu, a koja se nalazi levo od bara, bočno u odnosu na centralnu plažu i ona je takođe na raspolaganju svim posetiocima sa sopstvenom opremom. Ova uvalica je predivna. Ukoliko želite da je posetite preporučujemo vam da poranite.

Lagonisi plaža je sa veoma sitnim peskom i peščanim dnom, dugim plićakom i predivnim tirikznim morem. Voda je veoma bistra, kristalno čista, a zbog peska svetle boje i sama ima nežnu, svetlo plavu boju.

SARTI 

Dolaskom u Sarti pronaći ćete sve što vam je potrebno. Pekare, pošta, lokalne prodavnice, supermarket Arvanitidis, ribarnice, lekarske ordinacije, apoteka, rent a car agencija, benzinska pumpa, zlatare, suvenirnice omogućiće da vaš odmor bude potpun. Samo mesto podeljeno je na stari Sarti u kome se nalazi najviše sadržaja- trg sa crkvom, glavno šetalište – noćna promenada sa obiljem autentičnih grčkih tavernirestorana sa domaćim i internacionalnim specijalitetima, dozvoliće vam da ostetite i noćni duh grčke letnje destinacije.

Novi deo Sartijaje mirniji i namenjen svima koji žele da budu izvan buke, a opet dovoljno blizu svih dešavanja. Treći deo Sartija je Sarti Beach.

Plaža u Sartiju je divna! To je peščana plaža dugačka 3km i ima Plavu zastavicu – što znači da je čista i bezbedna! Može biti ponekad prenatrpana ali u nekim delovima plaže možete poneti svoj suncobran i peškire i uživati u ovoj divnoj plaži besplatno. Na ovoj plaži ima različitih barova ali ne i preglasne muzike i naravno besplatan wifi uz piće. Takođe dobijate suncobran i dve ležaljke besplatno kada naručite bar dva pića. 

 Ako vas interesuju sportske aktivnosti na plaži, ovde možete pronaći mreže za odbojku. Međutim, kada je ova plaža u pitanju oprez nije na odmet jer je često jako vetrovito u ovom delu pa ima i dosta talasa. Takođe je ulaz u vodu u nekim mestima nagao dubok što može biti nezgodno za decu. Kada duva vetar poželjno je biti uz decu i ne ostavljati ih bez nadzora na ovoj plaži. 

PLAŽE U OKOLINI SARTIJA

ORANGE BEACH

Jedna od najpopularnijih atraktivnih plaža u ovoj oblast ii to iz opravdanog razloga. Znate kada vidite fotografije onih savršeno azurnih mora i plaža – e pa ova plaža vam pruža upravo takav osećaj. Predivna kristalno čista voda na naizgled beskonačnoj pučini.

 Postoji i “parking” pored puta –  to je zapravo put koji prolazi kroz šumu ali se može parkirati u tom području. Ali mora se ići pešaka da bi se stiglo do plaže. Nije baš najpristupačnije mesto u nekim delovim ali to zavisi i od toga kakvu plažu volite.

 Postoje nekoliko plaža u ovom delu koje su smeštene jedna iza druge. Ovde može biti velika gužva zbog popularnosti ovih plaža ali ipak je vredno dolaska. Meni se dopala poslednja plaža u nizu koja je istovremeno najnepreistupačnija i prilično mala ali je voda ovde najčistija i u nekim delovima je oko metar duboka. U svakom slučaju lepo mesto za fotografisanje!  

ARMENISTIS

Plaža je odlično mesto za kamp. Čista voda i odlični uslovi su zasluženo doneli kvalitet Plave zastavice ovoj plaži. Može biti gužve tokom dana ali je prilično prostrano pa ima mesta za sve. Tu ima i tuševa i toaleta na plaži kao i bar i restoran brze hrane. Ako ostajete duže od dva sata morate kupiti nešto što košta više od 5e za dve osobe i pokazati priznanicu pri izlasku. Bilo je sjajno na ovoj plaži za odbojku i neke druge sportove na pesku. Ali ova plaža je savršena jer pruža izvanredan direktan pogled na planinu Atos – nezaboravan pogled! 

KRIARITSI 

Plaža je mirna i tiha plaža bez gužve. Nalazi se na suprotnoj strani od Orange beach južno od Sartija. Nema mogo toga na ovoj plaži osim kristalno čiste vode ali ako ste raspoloženi za šetnju i malo pentranja po stenama kao mi, dobićete i neverovatan pogled. U blizini se nalazi i fin restoran u čijem posedu su i ležaljke na plaži. Konobar dolazi s vremena na vreme (ne toliko često koliko bi meni odgovaralo) i donosi pića ili čak i neku letnju salatu. Definitivno preporučujem ovu plažu ako želite da se klonite gužve. 

PLATANITSI 

Platanitsi je plaža koja se nalazi oko 4km južno od Sartija. Ukoliko ste ljubitelji kampovanja ovo je pravo mesto za vas. Unutra je zaista lepo uređen kamp sa tuševima, toaletima i prodavnicom. Unutra možete ući besplatno ako ostajete manje od dva sata a za ceo dan košta oko 2e po osobi za ceo dan. Ova plaža je veoma lepa i dugačka oko 1.54 km ali i ovde može biti vetrovito kao i na plaži u Sartiju. Boja mora je tirkizna i ulaz u more je bez plićaka. Dosta ljudi posećuje ovu plažu naročito u toku jula i avgusta. Zbog ulaza u vodu ova plaža i nije baš preporučljiva za decu, ali ovde se nalazi i popularan Africaffe sa glasnom muzikom. Plaža ima parking unutra ali možete parkirati i ispred. Voda je divna i čista. 

GOA

Goa je plaža smeštena na par kilometara južno od Sartija. Ova plaža se preporučuje za mlade što i reklama bara koji se tamo nalazi potvrđuje. Glasna muzika, dobra atmosfera, prelepa plaža – sve odlike dobrog letnjeg provoda. Ovo je mesto na koje i noću možete doći na dobru žurku naročito vikendom kada su u poseti različiti DJ-evi. Ono što joj svakako daje nesvakidašnji šarm jestu dve velike stene sa obe strane kao i direktan pogled na Svetu Goru!  

KLIMATARIA

Jedna od plaža za koju ćete čuti dobru preporuku. Ona ima i toalete i tuševe. Ume da bude gužva tako da je najbolje „ulogoriti se“ ujutru. I ovde je voda jako čista, topla i bistra sa lepim prilazom i plićakom što je ponovo pogodno za decu. Ono što je malo nezgodno jeste kako pronaći ovu plažu s obzirom da se nalazi u jednoj od malih uvala do kojih vodi splet puteva ali najbolje je pratiti znakove za plažu ili još bolje pratiti znakove za restoran. Na ovoj plaži se nalaze 4 taverne koje dobijaju svežu ribu od lokalnih ribara. Takođe ležaljke se ne plaćaju ali je potrebno naručiti piće. 

Pogledajte našu ponudu za letovanje na Sitoniji

Pogledajte naš članak u vezi sa avio kartama