O Banji…

Prolom Banja nalazi se na jugu Srbije, na obroncima planine Radan u opštini Kuršumlija u Topličkom okrugu. Najmlađa i najposećenija, i pored Kuršumliske i Lukovske jedna je od tri banja koje se nalaze u okolini Kuršumlije.

Prolom Banja od Beograda je udaljena 290km, Od Niša 85km a od Kuršumlije svega 23 km. Nadmorska visina banje je između 550 i 682m. nadmorske visine i svrstava se u najviše banje Srbije. Okružuju je planine prosečne visine oko 1000m. nadmorske visine i sa razlogom se može pohvaliti da je pored balneološkog i klimatsko mesto. Klima u banji je umereno kontinentalna sa blagim letima, gde su večeri sveže i hladne i dugom zimom.

Prolom Banja je jedna od najmlađih banja u našoj zemlji. Iako se znalo za lekovitost njenih izvora , ona nije doživela procvat u 19. veku kao što je to bio slučaj sa drugim banjama. Tek nakon drugog svetskog rata, tačnije 1961god , Prolom Banja počinje da se razvija, kada je njeno zemljište došlo u ruke “Planinke” iz Kuršumlije.

Godine 1968. zvanično je otvorena Prolom Banja i te iste godine sagrađen je i hotel “Radan” sa svega 28 ležaja. 1976 godine u okviru hotela “Radan” sagrađen je i prvi depadans sa 60 sobaiI u okviru njega nalazio se i deo za lečenje.

Samo godinu dana kasnije, 1977. godine Prolom Banja zvanično dobija status banje. Između 1981. I 1986. godine banja počinje da se gradi i modernizuje. U tom periodu došlo je i do dobijene izdačnosti lekovite banjske vode 11L u sekundi temperature 29C. Nakon toga, 1989 godine sagrađen je i drugi depadans sa 270 ležajeva kao i terapijski blok sa bazenom.

Danas hotel ”Radan” je moderan hotel, opremljen najsavremenijom opremom za dijagnostiku i lečenje. Danas hotel ima 440 ležaja, dvokrevetnih i trokrevetnih soba kao i poluapartmane i apartmane. Ono što je značajno je to da je u svim sobama uvedena banjska voda.Pored hotela gosti banje imaju na raspolaganju još 1700 smeštajnih kapaciteta u domaćoj radinosti.

Sadržaji u Banji…

Prolom Banja najpoznatija je po svojoj vodi- Prolom vodi.  Na istočnim padinama planine Radan nalazi se izvor Prolom vode. Savremena punionica nalazi se pored Prolom Banje. Prolom voda pripada grupi niskomineralizovanih, visokoalkalnih , bikarbonatnih voda.

U kombinaciji sa balneoterapijom u Prolom banji , Prolom voda dobro utiče na bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože i reumatske bolesti. Ova mineralna voda takođe utiče i na smanjenje kiselosti želudačnog soka, povećava alkalnost u krvi što poboljšava disanje i ishranu ćelija.

Prolom Banja najpoznatija je po svojoj vodi – Prolom vodi.  Na istočnim padinama planine Radan nalazi se izvor Prolom vode. Savremena punionica nalazi se pored Prolom Banje. Prolom voda pripada grupi niskomineralizovanih, visokoalkalnih , bikarbonatnih voda.

U kombinaciji sa balneoterapijom u Prolom banji , Prolom voda dobro utiče na bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože i reumatske bolesti.

Pored lekovite vode u Prolom Banji nalazi se i lokalitet sa visokomineralnim blatom. Zemlja sa tog mesta mora da prodje kroz tri faze pre nego se koristi u terapiji : prosejavanje, zagrevanje i na kraju mešanje sa Prolom Vodom.

Tokom sezone, mnogo devojaka i žena posećuju banju i gosti su hotela “Radan” zbog posebnog programa koji taj kotel pruža – program “Briga o lepoti “. Ovaj program obuhvata tretmane kao što su bioelektrično toniranje lica, kompleksna terapija celulita, ručna masaža tela kao i terapija “Bioptronom “.

Prolom Banja poznata je i po stazama zdravlja ukupne dužine 28,4km, a svaka od tih staza vodi do nekih predivnih mesta i izletišta.

Na samo 11km od Prolom Banje , stazom zdravlja stiže se do čuvene Đavolje Varoši. Đavolja Varoš je prirodni fenomen i kao takav geomorfološki tip veoma redak u celom svetu. 1959. godine stavljen je pod zaštitu države, a 1995. godine je uredbom vlade Republike Srbije proglašeno za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite -spomenik prirode.

U okolini Banje…

Đavolja varoš sastoji se od preko 200 zemljanih figura, smeštenih u dve doline nazvane Đavolja i Paklena dolina. Zemljane figure različitog su oblika i dimezije, visine od 2 do 15m i širine od pola metra do 3m sa kapama na vrhu.Pored figura u Đavoljoj varoši postoje i dva izvora vode koja takođe predstavljaju pravu retkost.

“Đavolja voda” je i veoma hladan, ekstremno kiseli izvor sa ekstremnom mineralizacijom. Sadržaj aluminijuma, gvožđa, kalijuma , bakra… je i do 1000 puta veća u đavoljoj vodi u odnosu na obične vode za piće.

“Crveno vrelo” je drugi izvor koji je nešto manje kiseo i sa nižom opštom mineralizacijom.Zbog oksidacije gvožđa koji postoji u vodi u velikoj količini,  stvara se crvena boja u vodi  koja u prirodi deluje veoma atraktivno.

Čudne figure, izvori sa čudnim mirisom i ukusom , mistika i tajanstvenost zvučnih efekata koju stvaraju vetrovi, uticali su na stvaranje legendi o ovom lokalitetu. Najpoznatija legenda govori o venčanju brata i sestre i vile koja je zamolila Boga u crkvi da spreči venčanje. Bog je vili uslišio molitvu , spojio zemlju sa nebom, dunuo jak I hladan vetar i okamenio svatove sa mladencima.

Đavolja varoš poznata je u celom svetu i nju posećuju kako naši tako i strani turisti.

Staze zdravlja vode i do crkve Svete Petke ( 1.5km) . Crkva sagrađena od kamena , datira još od dinastije Nemanjića. Hotel “Radan” organizuje obilaske Lukovske banje  sa organizovanim ručkom i ovaj izlet je pored Đavolje Varoši najtraženiji među turistima.

U samoj Prolom Banji nalazi se jedina crkva brvnara u Topličkom kraju još iz 1890 god , crkva Lazarica.

Od banje 28km nalazi se neolitsko nalazište Pločnik. Nalazište staro je 7500 godina i u njemu se nalaze prve topionice bakra na balkanu.Nedaleko odatle mogu se obići i ostaci rimskih termi.

Prolom banja pruža sve moguđnosti, kako pasivnog tako I aktivnog odmora. Jedno je sigurno, Prolom banja, njena voda, priroda i okolina su lek i za telo i za dušu.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za leto 2020