Parga

Parga je zasigurno  najlepše, najromantičnije  i potpuno drugačijie letovalište u Grčkoj.

Parga se nalazi u oblasti Epir, 68km severo-zapadno od mesta Preveza i oko 50km od mesta Igoumentsa.Od Beograda udaljena je 952km i izgradnjom novog autoputa koji spaja Jonsku obalu sa Vardarskom dolinom sve više turista iz Srbije posećuje ovaj šarmantni gradić

Kaskadno sazidana sa žutim i crvenim kućama podseća na italijanske gradiće.

Malo istorije

Jedan od najznačajnijih lokaliteta i obeležje Parge jeste srednjovekovna tvrđava iz 11. Veka koju su stanovnici Parge izgradil kako bi se štitili od  pirata i Turaka.Nalazi se na severnoj strani luke i razdvaja grad od čuvene Valtos plaže. Na utvrđenju postoje razni tajni prolazi do mora i ostaci kuća. U samoj tvrđavi, danas, postoji kafić kao i nekoliko suvernirnica.Najlakše doći do tvrđave je strmom ulicom koja vodi iz cenra grada.

Sa tvrđave se prostire predivan pogled na grad i ostrvo Panagija.

Malo zeleno ostrvo Device Marije ili Panagije, nalazi se preko puta gradske plaže. Na samom ostrvu nalaze se dve male crkvice i plaža „ Amopouli“ . Boja mora je tirkizna i veoma čista, a pogled sa ostrva na grad ostavlja bez daha. Do ostrva je vrlo lako doći jer je veoma blizu pa tako turisti samo preplivaju.

Celom dužinom Parge prostire se poplačano šetalište sa velikim brojem taverni, kafića, suverninrnica, poslastičara. Ono što posebno daje šarm i što Pargu razlikuje od drugih letovališta jesu kućice sagrađene u nivoima i bojama žute ili crvene. Po zakonu kuće ne smeju biti sa više spratova i moraju biti ili crvene ili žute boje.

Na samo 7km od Parge nalazi se Ali-pašina tvrđava. Ali – Pašina tvrđava izgrađena je 1814god kako bi Turci organizovali napad na Pargu, ali do konkretne borbe nikada nije došlo obzirom da su se Grci sami iselili na Krf.Danas se tvrđava koristi u letnjim mesecima za održavanje raznih kulturnih događaja.

Do Ali-Pašine tvrđave može se doći vozićem iz centra Parge ili pešačkom stazom koja vodi od Valtos plaže pa sve do tvrđave.

Jedan od neizostavnih izleta iz Parge je poseta reke Aheron, mitološke reke Stix kojom su prevožene duše umrlih u podzemni svet. Reka se nalazi u blizini sela Kanalaki i Gliki. Reka Aheron je 25km udaljena od Parge u predivnom okruženju sa bogatom vegetacijom I kristalnim vodama. Reka izvire na planini Souli Epirus i uliva se u Jonsko more, na plaži Ammoudia.

Plaže u Pargi

Ono  što takođe Pargu čini posebnom jesu njene plaže, kako u samom mestu tako i oko nje.

Gradska plaža Krioneri nalazi se u samoj Pargi. Na samoj plaži ima mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana kao i mogućnost uživanja u specijalitetima mora u nekoj od  taverni i ispijanje koktela u nekom od  barova. Voda je kristalno čista , a mana ove plaže je što u sezoni mogu da budu velike gužve.

Plaža Piso Krioneri nalazi se odmah iza gradske plaže i iza brda poznato kao Sv Atanasije , nazvanog po crkvici koja leži na njenom vrhu. Krupan kamen može da bude nezgodan na ovoj plaži, ali zato garantuje čistu i prelepu boju mora kao i manje gužve u sezoni.

Sigurno najbolja plaža u ovoj regiji jeste Valtos plaža. Nalazi se na zapadu grada Parge, iza brda gde se nalazi Venencijanska tvrđava.  Valtos je velika plaža s obalom dužine 1km. Na plaži ima i šljunka i peščanih delova i okružena je zelenilom. Voda je čista, duboka , smargdne boje. Valtos plaža pruža opuštajući dan na moru, ali isto tako nudi i sportove na vodi.

4 km južno od Parge nalazi se Lihnos plaža. Lihnos plaža je peščana, a ima i sitnijeg, ali i krupnijeg šljunka. Voda je duboka i čista tamno plave boje . poznata je po sportovima na vodi  kao što su ronjenje, džet ski, pedoline i surfovanje. Kao i na većini uređenih plaža i na ovoj plaži može se uživati u grčkim specijalitetima  u nekoj od taverni ili ispijati hladni frappe u nekom od barova. Do ove plaže se može doći  kolima, brodom ili pešice. Postoji asfaltni put sve do plaže.  Plaža Lihnos poznata je i po   pećini Afrodite. Ona se nalazi na 5 minuta udaljenosti i do nje se može doći  samo čamcem ili pedalinama. Prema mitu, Afrodita – boginja ljubavi i lepote, se kupala u toj pećini.

Plaža Ammudia udaljena je od Parge 17km i smeštena u prelepom zalivu sa tirkizno plavim morem i velikom peščanom plažom. Plaža je peskovita sa veoma dugačkim i sporim rastom dubine. Veoma je topla voda, pa je prosto nemoguće izaći na kopno. Na samoj plaži ima dosta taverni tako da može se uživati I u popodnevnom ručku ili večeri uz riblje specijalitete.

Još jedna predivna plaža udaljena 12km od Parge u blizini sela Agia je plaža Sarakiniko. Na ovoj plaži može se videti najčistija voda zbog toga što nije toliko posećena, a da bi se došlo do nje jedino može brodićem.Iznad plaže postoji restoran sa prelepom terasom sa koje se pruža fantastičan pogled na Jonsko more.

Vrachos-Loutsa je jedna od najlepših obala Jonskog mora.  Bujna zelena vegetacija  koja se proteže do kristalno čistog plavog mora i prelepa peščana plaža  dugačka 3,5 km čine ovu obalu jedinstvenom. Pored lepog šetališta pored plaže nalaze se kafići, taverne i marketi. Od Parge je udaljena 31 km.

Izleti

Jedan od najznačajnijih izleta tokom boravka u Pargi , jesu izlet brodićem do ostrva Paxos, Antipaxos. Bez obzira što su dva odvojena mala ostrva , posmatraju se kao neodvojiva Celina i prosto je nemoguće posetiti jedno a drugo ne.

Ostrvo Paxos je slabo naseljeno, ali ima nekoliko tavernica, kafica, prodavnica …tako da ovde se može uživati u dobroj ribi i plodovima mora kao i u dobrom vinu.

Sa druge strane Antipaxos je nenaseljeno ostrvo, ali zato plaže ostavljaju bez daha. Netaknute plaže, boja mora i priroda na ovom ostrvu se teško mogu opisati rečima.

 Tvrđava koja kao da je brani sa jedne strane, more sa druge, kaskadne kuće u bojama i mešavina venecijanske i grčke kulture, definitivno izdvajaju ovo grčko letovalište od drugih i daju mu poseban šarm.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Pargu leto 2020