Olimpska regija – Paralija i Olympic beach

PARALIJA

Sigurno najtraženije, najpopularnije i najposećenije letovalište u severnoj Grčkoj je Paralija.

U podnožju planine Olimp, na svega 60km od Soluna i 4km od mesta Katerini smešteno je ovo malo letovalište, omiljeno pogotovu kod naših turista.

Koliko je ovo  letovalište popularno , dokaz je i to da gotovo na svakom koraku može se čuti srpski jezik: u kafićima, restoranima, prodavnicama, vlasnici vila govore srpski, pa čak i Afrikanci koji prodaju na plaži razne suvenire  znaju po koju srpsku reč.

Paralija nema kulturni ili istorijski značaj jer njeno nastajanje datira od skora. Medjutim, kako je ovo letovalište pravo turističko mesto sa ogomnim potencijalom ovo je pravo mesto za odmor i dobar letnji provod.

U Parliji može se naci sve što je potrebno : prodavnice, suvenirnice, kafići, restorani, diskoteke, noćni klubovi…čuveni market Lidl, a cene su možda i najpovoljnije  ako uporedimo sa drugim grčkim letovalištima.

U Paraliji možete kupiti po vrlo povoljnim cenama sve od kože kao i bunde.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Paraliju leto 2020

Gradska plaža  u Paraliji je peščana i lepa  sa plićakom koje je dugo skoro 50m stoga je pogodno za neplivače i malu decu. U špicu sezone , često se dešava da je na ovoj plaži velika gužva. Ali, ako bi krenuli samo nekih 200-300m ka Olympic Beach-u došli bi smo do prelepe plaže duge skoro 2km. Na ovoj plaži ima terena za fudbal, odbojku  i gotovo da nikada nema gužve.

OLYMPIC BEACH

Na samo 2km od Paralije dolazimo do malog, mirnog letovališta  –  Olympic Beach.

Čitava ova oblast, Olimpska regija, nosi naziv po planini u čijem se podnožju i nalazi, po planini Olimp. Olympic Beach predstavlja, Olimpsku plažu.

Ovo je još jedno letovalište popularno kod naših turista. Za razliku od Paralije, dosta je mirnije. Turisti koji žele mirniji odmor i možda  par puta da osete ludi noćni provod, tu je vozić koji saobraća na ovoj relaciji.

U Olympic Beach-u duž obale mogu se probati razni grčki specijaliteti, ima puno kafica, poslastičara, prodavnica, suvenirnica …

Na pola puta između Paralije i Olympic beach-a nalazi se hotel  Edem sa bazenom. Ulaz za bazen je slobodan , potrebno je samo naručiti piće.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Olympic beach leto 2020

Ono čime može da se upotpuni letovanje u Paraliji i Olympic Beach-u jesu izleti.

Definitivno izlet koji se ne sme propustiti jeste poseta Meteorima.  Najveći kompleks pravoslavnih manastira u Gčkoj na vrhovima stena i litica koji su izgradili monasi.

Solun , najveća Grčka luka, obiluje kulturno istorijskim spomenicima, mestima za zabavu, šoping centrima i zbog toga je nezaobilazna stanica naših turista.

Poseta srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, u Solunu, je nešto što nikako ne sme se propustiti.

Za porodice sa decom pa i za avanturiste tu je i Waterland na samo 18km od Soluna. Waterland nudi ludu zabavu uz razne tobogane, veštačke talase i ostale zanimljive sadržaje.

Od izleta najprivlačnija je uvek poseta mestu Katerini. Katerini je najznačajnije šoping mesto u ovoj regiji , a na svega 4km od Paralije tj 6km od Olympic bech-a.

Mnogo prodavnca, ogromna ponuda odeće, obuće, kozmetike, nakita i to sve po vrlo pristušačnim cenama.

I za kraj, ukoliko želte prijatan domor, gde će vas meštani ljubazno dočekati i to na srpskom jeziku, ukoliko želite peskovitu plažu i toplo more, dobar šoping i ludi noćni provod , a da pri tom ne potrošite brdo para, Paralija ili Olympic Beach su prava mesta za vas.