Leptokarija, Platamon, Nei Pori

Osim prirodnih lepota, obale, kristalno čiste vode, fascinantnih plaža i bogate vegetacije, kao i moderne turističke infrastrukture, Pieria sa ponosom ističe svoje veličanstvene kulturne i arheološke spomenike kao sto su Dion, Pydna i Platamonas. Naziv Pieria (Olimpska regija) potiče od drevnog plemena Pieres i drevne zemlje Pieris. Ona je takođe i dom planine Pierus – dom Orfeja i muza kao i planine Olimp najviše planine – prestola drevnih grčkih bogova. Bogovi sa Olimpa su postavili samo tri boje na svojoj paleti: plavu za more, zelenu za planine i zlatnu za plaže.

Međunarodni aerodrom Makedonija je povezan sa Pierijom glavnim auto putem i udaljena je samo 80km. Prestonica Pierije je mesto Katerini. Graniči se sa Larissom (Thessaly) na jugu i zapadu, Kozani na zapadu i Imathia na severu, planinom Pirej na zapadu, zalivom Thermaic na istoku. Čuvene plaže čine najveću i najsvetliju kosmopolitsku stranu regije Pieria, pa su uspostavile vezu sa posetiocima koji će im se iz godine u godinu rado vraćati i zajedno sa meštanima postati veoma dragi prijatelji.

Kako idete dalje u južni deo regije Pieria, videćete jedinstvena mesta koja pružaju najlepše pejzaže donoseći antičku mudrost i umetnost. Raskoš se nalazi na svakom koraku, a veličanstveni dvorac Platamon, gostima koji dolaze sa svih strana sveta omogućava da dožive istoriju. Pregršt malih udobnih taverni, koji krase zlatne plaže, pomoći ce vam da se još više divite njihovoj lepoti, uzivajući u ukusima tradicionalne kuhinje, bogatim menijem od morskih plodova “mezethes” i doživite još jedno nezaboravno iskustvo. Plaže Gritsa, Litochoro, Leptokaria, Platamonas, Neos Panteleimonas, Skotima Platamonas i Nei Pori su vrlo jedinstvene plaže u najlepšim mestima. Svaka regija ima vodeće gradove po svojoj specifičnosti, gostporimstvu pa i poseti turista  a Pieria je poznata po  mestima kao što su Paralia, Olympic beach, Leptokaria, Paltamaon i Nei Pori. Živopisnost, zabava, novi ukusi i senzacije, more, dobar provod, muzika i bezbriŽan život, urezaće vam u sećanje sliku harmonije i mira.

Naša preporuka je da odvojite malo slobodnog vremena da posetite i neki od manastira na impozantim Meteorima koji su udaljeni oko 150km. To je posle manastira planine Atos najveći kompleks pravoslavnih manastira u Grčkoj. Manastiri koje su izgradili monasi veličanstveno stoje na vrhovima stena i litica. Ove stene se nalaze na severozapadnom obodu ravnice tesalije, blizu reke Penejos i planine Pindus. Prvobitno je osnovamo dvadeset manastira ali danas ih ima samo šest. U četiri manastira žive monasi, a u jednom monahinje. Svaki od manastira ima najviše desetak stanovnika. Ovi manastiri su jedna od najinteresantnijih turističkih atrakcija u svetu i takođe imaju status muzeja.

Poseta Solunu je vrlo interesantna. U ovoj velikoj luci i drugom po veličini i značaju gradu u grčkoj nalazi se pravo bogatstvo istorijskog nasleđa, kulturnih atrakcija i mesta za odličnu zabavu. Šoping je jedan od dobrih razloga zbog kojeg bi trebalo otići u Solun. U njemu se nalazi srpsko groblje Zejtinlik na kojem su sahranjeni borci iz Prvog svetskog rata.

Leptokaria – Selo Lešnika

Leptokaria je letovalište smešteno na 90 km jugozapadno od Soluna i na najlepšem delu obale u podnožju planine Olimp.  Mesto je uz novi autoput za grčku prestonicu Atinu, samo 30 km južno od Paralije, i pruža turistima svih generacija idealne uslove za ugodan letnji odmor.

Današnje letovalište Leptokarija je podeljeno na dva dela, prugom koja prolazi kroz mesto. Deo ispod pruge do plaže je pust tokom godine i oživi u letnjim mesecima kada je preplave turisti iz Srbije i ostalih zemalja regiona, dok u gornjem delu iznad pruge tokom cele godine žive meštani ovog mesta. Zanimljivo je da je vekovima ranije postojala prvobitna Stara LeptokarijaPalia Leptokarija, selo u podnožju mitskog Olimpa sagrađeno u obliku amfiteatra. Danas je i to mesto svakako vredno posete, jer ćete tu pronaći ostatke crkve svetog Nikole iz 17. veka i vizantijske crkve Svete Trojice.

Utorkom je čuveni pijačni dan gde možete kupiti najslađe voće i druge domaće lokalne proizvode.

Leptokarija je mesto sa prelepom plažom, prelepo more i ljubazne i uvek dobro raspoložene ljude. Leptokaria je mirno letovalište, i zato oni koji traže dinamičan odmor sa ludim noćnim provodom i zabavama u diskotekama u ovom mestu toga nema. Ovo mesto je idealno kako za roditelje sa malom decom, za letovanje cele porodice, svakako je pogodno i za letovanje mladih. Turistička ponuda koju pruža mesto je svakako vrlo interesantna svaki posetilac će ovde naći nešto što ga zanima.

Leptokarija turiste koje dodju tu na letovanje često iznenadi svojom jednostavnošću i čistim morem. Često se čuje kako je more u Leptokariji prljavo. To je potpuno netačno i neistinito. Desi se ponekad da se more zamuti u popodnevnim satima od morske trave i peska koje pokrenu talasi. Leptokarija je mesto sa svakodnevnim deševanjima a takodje postoji mnoštvo ponuda za veliki broj različitih aktivnosti. Svakako, ovo je veoma mirno mesto, gde nema suvišne buke i vreve, i sa izuzetno mirnim i gostoljubivim ljudima.

Plaža nikada nije jako pretrpana, cene su na nivou cena svih grčkih letovališta, sve što vam je potrebno možete većinom naći u samom mestu. Mesto je ispod Olimpa i večeri su veoma ugodne zahvaljujući laganom vetru koji duva sa njega. U ovom mestu voda iz česme je pitka i lepa pa za piće ne morate kupovati flaširanu vodu

Magnetno polje

Jedna od atrakcija i prirodnih fenomena je magnetno polje. Magnetno polje se nalazi na oko 8 kilometara od Leptokarije, na putu koji vodi za Karies. Ovaj prirodni fenomen izmedju ostalog može da vas uveri da voda može da teče uzbrdo, a da auto sa ugašenim motorom takodje može da se kreće uzbrdo. Stari grci su gradili spomenike na magnetnim poljima zato što su verovali da ljudi tamo dobijaju snagu. Fenomen i do danas nije istražen u potpunosti niti demantovan. Grci su znali da se magnetno polje nalazi na Olimpu, i nije slučajno da se na sličnom mestu nalazi Stara Livitra, gde je prema mitologiji bilo mesto na kome je sahranjen Orfej.

Livithra

Grob Orfeja u Livitrama je pretvoren u svetilište gde su mu se prinosile žrtve i na kome je bio obožavan. Pred kraj drugog veka, Livitru je uništio zemljotres, gde su zatim usledile poplave sa Olimpa, koje su uništile jedan deo Akropolja.

U skladu sa zadnjim iskopavanjima (period 2003-2004) Livitra je danas istorijsko mesto koje se prostire na površini od 5 km izmedju gornjeg i donjeg Olimpa. Današnji Akropolj Livitra se nalazi na jednom malo brdašcu koje je ograničeno sa tri kanala sa Olimpa. Veruje se da oko Olimpa ima mnogo grobnica koje još uvek nisu otkrivene. Poseta Akropolju stare Livitre je lep izlet, gde možete izmedju ostalog da uživate i u divnoj šumi platana koja se nalazi odmah do Akropolja.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Leptokariju leto 2020

Platamon

Platamon je letovalište u južnom delu regije Pieria. Nalazi se na obali Egejskog mora, 25 km jugoistočno od planine Olimp. Grad je poznat po svojim ogromnim prirodnim izvorima i terapeutskim banjama.

Platamon je pun zelenila, smešten uz dugačku lepu plažu. Duž dugačkog šetališta postoji gradska plaža, a posle luke, malo izvan centra je i velika plaža za svačiji ukus. Ima veliki broj prodavnica, taverni, kafića, diskoteka, hotela, restorana brze hrane. Prijatna klima, toplo, bistro more, ljubazni domaćini i prilično pristupačne odlikuju ovo mesto.

Istoimena tvrđava u Platamonu je nešto što je vredno posete. Nalazi se na uzvišenju iznad samog mesta. Sa tvrđave se pruža veličanstven pogled na more i mesto. Platamon ima nekoliko plaža: gradska plaža koja je šljunkovita i dve male peščane uvale, kao i peščana plaža sa belim peskom, koja se prostire ka mestu Nei Pori, koje je samo 2 kilometra južno od Platamona.

Stari Pantelejmon  je tradicionalno selo udaljeno 7 km od Platamona i nalazi se na 600 m nadmorske visine. U centru sela je mali trg i crkva posvećena Svetom Panteliji.

Duž dugačkog šetališta postoji gradska plaža, a posle luke, malo izvan centra je i velika plaža koja je za svačiji ukus. Takođe, Platamon poseduje veliki broj manjih plaža:

Plaža Akti Platamona – proteže se od letovališta Nei Pori pa sve do sela Agios Panteleimonas. Uglavnom je peščana, a na nekim mestima i šljunkovita. Ova plaža  je nosilac Plave zastave, što znači da je izuteno uređena, a more kristalno čisto i bistro. Uz samu plažu postoji i veliki broj taverni, kafića i restorana.

Plaža Neos Panteleimonas – široka i peščana, sa bujnom vegetacijom i zelenilom.

Kalamaki plaža – smeštena je između Platamona i Nei Porija i jedna je od najomiljenijih među turistima. Na plaži se nalazi i istoimeni kamp.

Plaža Skotina – prelepa peščana plaža između Platamona i Leptokarije. Na plaži postoje suncobrani, ležaljke, tuševi i spasioci. Takođe, ima mrežu za odbojku. Po mnogima ovo je jedna od najlepših plaža u čitavoj Olimpskoj regiji i oblasti Pijerija. Kako se na većem delu plaže nalazi sitan pesak i u moru nema nagle dubine, vaši mališani se bez brige mogu brčkati i igrati u plićaku. Na levoj strani obale, u pravcu kampa, postoji neorganizovani deo sa kamenčićima i krupnim kamenjem, idealan za one koji vole i da rone. Nakon dva do tri metara u moru kada preplivate ovo kamenje naići ćete na fenomenalan peščani sprud dubine između metar i metar i po, na kome možete stajati.

 Plaža Leptokarija – veoma prostrana i dovoljno široka tako da retko kada ima gužve. More je bistro, a plažu čini zlatni pesak. Dobitnik je Plave zastave što znači da je izuzetno uređena, a more kristalno čisto i bistro. Ima tuševe i kabine za presvlačenje.

Plaža Litohoro je duga i peščana i proteže se od luke Litohoro pa sve do Leptokarije. Poznata je i po nazivu Gritsa. Takođe je nosilac Plave zastave.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Platamon leto 2020

Nei Pori

Nei Pori, primorsko selo, predstavlja jedno od najpoznatijih letovališta u Grčkoj smešteno je u oblasti Pijerija, koja se nalazi u Centralnoj Makedoniji. Prvi stanovnici prefekture Pijerija bili su Tračani iz plemena Pijeri, po njima je ova grčka prefektura i dobila ime. Pošto se prefektura nalazi na glavnom putu od Soluna ka Atini to je doprinelo i njenom ubrzanom razvoju, a naročito u privrednim granama poljoprivredi i turizmu.

Nei Pori je smešten ispod Olimpa, a od makedonske granice je udaljen 160 km od središta upravnog okruga Katerini udaljen je samo 43 kilometra. Prvobitno naselje “Stari Pori” se nalazi u brdu nekoliko kilometara od obale. Na par kilometara severno od Nei Porija nalazi se poznato letovalište Platamon, a na jugu močvare severne delte reke Pinios. Karakteristike ovog letovališta su jako široka i dugačka peščana plaža, kristalno čisto more, parkovi, lepo opremljeni kafići, poslastičarnice, taverne i prostrani trgovi.

Nei Pori sa svojim širokim ulicama, mnoštvom igrališta za decu i ukusno uredjenim trgovima je idealno mesto za porodično letovanje. U centru Nei Porija se nalazi crkva posvećena Sv. Marini, a u blizini još nekoliko njih: crkva Svetog proroka Ilije, crkva Svete Paraskeve, crkva Svetog Trojstva i crkva Svetih Apostola. Vredne pomena su i crkva Svetog Nikole i crkva Sv. Dimitrija. U okolini se nalaze značajna arheološka nalazišta. Godine 1976. došlo je do osnivanja mesta Nei Pori, a gradjen je po urbanističkim planovima, pa zato su ulice komotne, široke sa prostranim trgovima. stanovništvo se uglavnom bavi turizmom. U selu postoji niz objekata kao što su osnovna škola, kulturni centar, dva fudbalska igrališta, ambulanta, kao i raskošni hoteli i apartmani.

Ovo je prelepo mesto, ali njegov najveći ukras i ponos je upravo plaža, baš kao što i treba da bude u jednom letovalištu. Veoma je dugačka i nastavlja se na plaže okolnih mesta, a posebno se ističe po širini, čak 70 metara, jer pri urbanističkom planiranju nisu zaboravili koliko je prostor važan, tako da ovde ni u špicu sezone nećete imati problem da nađete mesto. Još jedna odlika plaže je da je peščana, od najfinijeg, sitnog, zlatno žutog peska, a isti takav je i u vodi, kroz koju se postepeno i polako dolazi do dubine a more je ovde poznato po čistoći i prozirnosti.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Nei Pori leto 2020