LEFKADA

Ostrvo fantastičnih boja

Lefkada je ostrvo Jonskog arhipelaga, nalazi se južno od Krfa i severoistočno od Kefalonije. Sa kontinentalnim delom Grčke povezana je pokretnim mostom. Lefkadu sa razlogom zovu ostrvom boja: bela boja stena, šljunka i peska po kojima je ostrvo i dobilo ime (lefko-belo), nijanse plave boje mora koje se mogu uporediti samo sa morima dalekih, egzotičnih destinacija; zelenilo borova, čempresa, maslina, eksplozija boja raznobojnog cveća…

Pored veličanstvenih i nesvakidašnjih prirodnih lepota, ostrvo obiluje i kulturnim i zabavnim sadržajima. Lefkada je iznenađujuće lepo ostrvo koje tek čeka da bude otkriveno.

Lefkas – glavni grad Lefkade

Prvi grad kojim polazite nakon mosta koji spaja kopno sa ostrvom je Lefkas. Ovaj grad sa prefinjenim aristokratskim šarmom i posebnim stilom arhitekture sa negovanim dvorištima, posetiocima omogućava momentalnu prijatnost čim kroče u njega. Van centra ako prošetate ulicama sigurno nećete naići na gužvu jer su vrlo uske. Naravno ovo je kulturni kao i administrativni centar Lefkade sa preko 7.000 stanovnika. Muzeji koje možete posetiti su Muzej folkoraFotografijeArheološki muzej i  interesantan muzej gramofona. Istorijski, ovaj grad je pripadao Vizantiji u srednjem veku pa otud njihov uticaj na većinu građevina.

Crkva Agios Minas

Od divne crkve Agios Minas iz 18. veka počinje stari deo grada – centar u kojem se glavni trg, niz znamenitosti i ostalih crkava i sve možete peške obići.  Kuće su uglavnom na dva sprata veselih boja. Srednjovekovna tvrđava Agia Mavra ima savršen pogled na ceo grad, ona je obavezna destinacija za sve posetioce.

Lefkas je lučki grad pa možete videti razna luksuzna plovila u marini. Ulica pored je dugačka, a krase je različiti restorani, traverne i kafići na velikom šetalištu, dok suprotnom stranom imate butike,prodavnice i brzu hranu. U centru se nalaze poznati butici, suvenirnice a kafići i klubovi su uglavnom uz more. U  ovom gradu se takođe nalaze poznati lanci velikih marketa ukoliko vam je potrebna nabavka.

Nidri

Nidri je najpopularnije turističko mesto na Lefkadi. Nalazi se na istočnoj obali, 17 kilometara južno od glavnog grada Lefkade. Prelepa plaža privlači dosta turista pa su u sezoni često velike gužve. Iz Nidrija imate prelep pogled na ostrva kao što su Scorpio (u vlasništvu Aristitela Onazisa i njegove porodice), Scorpidi, Madouri, Helonu, Sparti. Veliki izbor taverni, barova i kafića dostupni su u ovom gradiću. 

Letovalište obiluje prodavnicama, restoranima, kafićima, barovima i ima dugačku, šljunkovitu, gradsku plažu. Pored luke za mnogobrojne brodove koji krstare oko ostrva i prevoze kupače na mnogobrojna ostrvca prekuputa, tu se nalazi i marina za jahte koja predstavlja savršeno utociste za mnogobrojne nautičare i jedriličare.

Nekoliko kilometara od grada nalaze se predivini vodopadi, te ukoliko već dođete do ovog gradića, odvojte vremena da svratite i do njih. Voda je hladna ali prizor je prelep. Ukoliko iz Nidrija idete na zapadnu obalu, najbolje je ići glavnim putem koji je znatno veće širine od lokalnih puteva. Lokalni putevi koji su kao prečice na ostrvu imaju dosta serpentina i za one koji ne podnose tako dobro vožnju umeju da budu nezgodni

Vasiliki 

Vasiliki je ribarski gradić na jugu ostrva, udaljen 38 kilometara od glavnog grada Lefkade. Nalazi se u zalivu Vasiliki sa dugačkom šljunkovitom i peščanom plažom, gde je poslednjih godina zbog čestog vetra ova plaža najposećenija od strane onih koji vole sportove na vodi kao što je jedrenje na dasci. Nadomak plaže nalazi se veliki izbor hotela i apartmana, kao i ,mesta za kampovanje, taverni, prodavnica, kafića i modernih barova.

Iz ovog gradića brodom se ide na poznatu plažu Agiofili, a ukoliko ste zainteresovani možete i da odete na neki od izleta na Kefaloniju ili Itaku upravo odavde, iz Vasilikija. Plaža je dugačka i ako želite da plivate morate da idete poprilično daleko u dubinu. Za one koji dolaze sa decom i vole igre u pesku plaža je idealna. 

Agios Nikitas

Za Agios Nikitas kažu da je jedno od najlepših letovališta na Lefkadi. Nalazi se oko 12 km od glavnog grada Lefkade na severo zapadu ostrva. U glavnoj ulici u mestu je zabranjen saobraćaj tako da se ona u isto vreme se koristi i kao šetalište preko kojeg se stiže od plaže do magistrale. Samo naselje je ušuškano oko zaliva u prelepoj oblasti punoj maslinjaka i očaravajućih pejzaža. Bujna zelena brdašca i bele stene su u savršenom skladu. Iz luke se pogled pruža na beskrajno Jonsko more i mistične vrhove planine Epirus, koji se naziru u daljini.

Lokalne pogodnosti ovog mesta uključuju taverne sa svežom ribom, restorane, kafe barove, mini supermarkete, prodavnice suvenira, rent-a-car, autobusku stanicu i prelepu crkvu svetog Nikite. Sve ovo možete naći na šetalištu poplčanom kamenjem, a sa koga se pruža zadivljujući pogled na beskrajan jonski horizont sa kristalno čistom vodom i živopisnim peščanim plažama.

Plaža je veoma pogodna za porodice sa malom decom i starije osobe. Sa leve strane plaže nalazi se pećina kroz koju možete plivati i proći dvoranom stena, a zatim stići do malene peskovite plaže na kojoj se možete odmoriti. Kafe-barovi u mestu su „Vaptains Corner“, „On the rock“ i „Gonia“ nude veliki izbor grickalica, pića i koktela. Možete posetiti i prestonicu ostrva, koja se nalazi na samo 12 minuta vožnje, u kojoj vam je dostupan širi spektar kafića, restorana i barova sa bogatim noćnim životom.

Ligia

Ligia se nalazi na istočnoj obali Lefkade i na samo 5 kilometra južno od grada Lefkasa. U pitanju je malo ribarsko selo sa samo jednom ulicom i par hotela, restorana i prodavnica. Mesto broji svega 750 stalnih stanovnika. Ligia je popularna kod ribolovaca i kod porodica sa decom. Ovo selo krase prelepe kuće sa baštama punim ljubičastog i roze cveća koje stvaraju jedinstvenu atmosferu i privlače pažnju posetilaca. Ligia je okružena brdima prekrivenim borovima i maslinama, pa je idealna za ljude koji vole šetnju.

Gradska plaža je šarmantna sa mirnim i kristalno čistim morem pogodno za decu jer je peščana. Slikovita ribarska luka ispunjena je brojnim brodovima, tu se takođe može naći i mnoštvo taverni sa vrhunskim morskim specijalitetima

Nikiana

Nikiana je naselje na istočnoj obali Lefkade i na 9 kilometara južno od glavnog grada i 5 kilometara severno od Nidrija. Nikiana se nalazi izmedju mesta Ligia i Perigiali. U pitanju je tradicionalno ribasko naselje smešteno u podnožju planine Skaros.

Nikiana ima malu luku, a južno od nje se nalazi niz manjih plaža – peščanih i šljunkovitih. Naselje je u poslednjih par godina postalo popularno, pa se tako ovde može naći veliki broj smeštajnih kapaciteta – apartmana i manjih hotela. Pored smeštajnih kapaciteta, Nikiana nudi i veliki broj kafića, prodavnica, pekara, barova na plaži i taverni sa odličnim izborom hrane.

Plaža u samom mestu Nikiana je malo uža i šljunkovita i nalazi se blizu glavnog puta pored obale. Sa plaže se pruža prelep pogled na ostrva preko puta Lefkade. Plaža nije opremljena sadržajima, tako da nema ležaljki ni suncobrana. Nikiana je popularna i kod osoba koje se bave sportom jer pruža mogućnost za jedrenje na dasci, za ribolov i za pešačenje.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Lefkadu leto 2020

PLAŽE LEFKADE

Južna obala Lefkade

Na jugu Lefkade plaže su uglavnom šljunkovite i lepo uređene. Ukoliko budete dovoljno uporni možete da nađete i skrivenu romantičnu uvalu samo za sebe. Ovom prilikom pomenućemo neke od najlepših plaža.

Plaža Mikros Jalos (Ruda, Poros)

Plaža Mikros Jalos (Ruda, Poros) se nalazi u Ruda zalivu na prelazu istočne u južnu obalu. Ubraja se u najlepše plaže Lefkade. Plaža je šljunkovita, a more čisto i predivne tirkizne boje. Prepuna je turističkog sadržaja, tu su hoteli, beach barovi sa glasnom muzikom i restorani. Na plaži možete iznajmiti ležaljke i suncobrane i uživati, budući da ne postoji prirodni hlad. Jako je posećena i ako volite neku mirniju varijantu, bolje je da preskočite ovu plažu. Ukoliko volite ovakvu vrstu provoda, ova plažu obavezno posetite.

Plaža Afteli (Evgiros)

Plaža Afteli je sušta suprotnost plaži Mikros Jalos. Poznata je po miru i tišini koju nudi. Nalazi se u blizini sela Evgiros, u zalivu okružena zelenim brdima. Plaža je mala i šljunkovita i nju ne posećuje veliki broj turista, baš zbog toga što nije uređena. Ukoliko volite odmor u pravom smislu te reči, ova plaža je idealna za vas. Na Afteli plaži ne postoje suncobrani koji se mogu iznajmiti, postoji samo jedna taverna.

Plaža Amuso

Plaža Amuso nalazi se na jugu Lefkade. Ova plaža je jako lepo uređena. Šljunkovita je, a voda je plitka i kristalno čista. Iz tog razloga, ova plaža je naročito pogodna za porodice sa decom.

Plaža Agiofili

Plaža Agiofili se nalazi u blizini Vasilikija. Jedna je od najlepših plaža na Lefkadi. Lepo je uređena. Ima vrlo sitan šljunak, skoro pa pesak. Plaža Agiofili je nepristupačna zemljanim putem, postoji mali put do plaže ali ne postoji parking u blizini same plaže. Iz tog razloga, iz Vasilikija postoje taksi brodovi koji voze na ovu plažu. Ukoliko želite da je posetite taksi brod je svakako najbolja varijanta.

Plaža Vasiliki

Ova plaža je jedna od najprometnijih na Lefkadi. Jako je dugačka i šljunkovita je. Lepo je uređena i postoji mogućnost da iznajmite ležaljke i suncobran, ali takođe ovde možete uživati i u raznim vodenim sportovima. Postoji mogućnost iznajmljivanja opreme za windsurfing, ali i za sve ostale sportove na vodi. Plaža poseduje veliki broj taverni i beach barova u kojima se možete rashladiti i uživati. Sa ove plaže kreće veliki broj taksi brodova koji voze na obližnje plaže.

Istočna obala Lefkade

Lefkada je poznata po svojim prelepim plažama koje krase ovo jonsko ostrvo. To je glavni razlog zašto veliki broj turista dolazi baš ovde. Istočna strana Lefkade nema toliko lepih plaža. Zapadna strana ima definitivno najlepše plaže. Ukoliko se nađete na istočnoj strani, sledeće plaže obavezno posetite:

Plaža Desimi

Plaža Desimi se nalazi na sredini puta između Lefkasa i Vasilikija, u neposrednoj blizini sela Vliho. Plaža Desimi je šljunkovita i svakako je vredna pažnje. Blizu plaže postoje dva kampa Desimi i Santa Mavra. Ovde nećete naći lažaljke i suncobrane za iznajmljivanje, ali zato plaža ima prirodni hlad, gde se mozete smestiti i uživati. Plaža je pristupačna i možete je posetiti iako nemate auto, jer se stanica autobuskog prevoza nalazi u njenoj neposrednoj

Zapadna obala Lefkade

Na zapadnoj obali Lefkade su definitivno najlepše plaže. Do nekih plaža je malo teže doći ali su svakako vredne truda. More je kristalno čisto, pesak je sitan, bele boje, a zalazak sunca romantičan. Ko može ovome odoleti?

Plaža Agios Joanis

Plažu Agios Joanis definitivno morate posetiti ukoliko letujete na Lefkadi. Nalazi se 3 km od glavnog grada Lefkade. Plaža je obeležena plavom zastavicom, a krase je kristalno čista voda i zlatni pesak. Do plaže nije teško doći, lep je prilaz tako da je moguće doći kolima, a i parking mesta ima u izobilju. Ovde će surferi uzivati, jer je za njih ova plaža pravi raj. Takođe, plaža je specijalizovana i za windsurfing.

Plaža Pefkulja

Plaža Pefkulja je peščana plaža i nalazi se na oko 10 kilometara od glavnog grada Lefkade. Prva je na putu ka najlepšim plažama Lefkade. Plaža je jako popularna kod turista zbog čiste vode i peska ali i lakog pristupa. I ova plaža je obeležena plavom zastavicom. Levi deo plaže je uređen, tu su beach barovi gde možete uz piće iznajmiti ležaljke i suncobran. A ukoliko ste malo slobodnijeg duha, onda idite na desnu stranu, koju najčešće posećuju nudisti i kamperi.

Plaža Milos

Ova plaža je izolovana. Nalazi se u blizini Agios Nikitasa, samo sa druge strane brda. Dvadesetak minuta lagane šetnje je potrebno da biste stigli do nje. Šljunkovita je i osunčana tokom čitavog dana. Plaža nije uređena, tako da ovde nećete moći da iznajmite suncobrane niti ležaljke, ali nema ni taverni u blizini, gde biste mogli kupiti vodu i hranu. Morate sve poneti sa sobom. I na ovoj plaži postoji deo za nudiste, to je južna strana. Iz Agios Nikitasa postoji taxi brod koji vozi turiste na ovu plažu.

Plaža Katizma

Ovo je jedna od najlepših plaža na Lefkadi, koja je takođe obeležena plavom zastavicom. Do ove plaže je lako doći, čak i autobuski prevoz saobraća tačno do nje. Ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, ali takođe možete igrati odbojku ili tenis na pesku, pošto postoje tereni. Plaža je karakteristična i po paraglajdingu. Zbog svih svojih mogućnosti, jako je popularna među mladima. Ukoliko prošetate ka jugu, naićićete na nekoliko manjih uvala koje su uglavnom prazne i tu možete uživati u miru i tišini.

Kalamici plaža

Kalamici plaža obuhvata tri plaže koje se nalaze jedna ispod druge. Nalaze se na zapadnoj obali, ispod sela Kalamici.
Na severu se nalazi plaža Avali, u sredini je Kavalikefta, a jug pripada plaži Megali Petra. Do ovih plaža se lako dolazi asfaltnim putem iz sela Kalamici, oko 3 km, do razdvajanja puta.
Ukoliko krenete udesno naićićete na Avali plažu, levo je Kavalikefta plaža i odatle pešice stižete na Megali Petra plažu. Na svim plažama je voda kristalno čista i sve su šljunkovite, ali često znaju da budu talasi. Kavalikefta plaža je jedina uređena, pa je i najpopularnija među turistima. Avali plaža nije uređena, tu je najmanja gužva, pa možete uživati u miru i tišini. Megali Petra je najlepša Kalamici plaža i na njoj je uvek najmanja gužva.

Plaža Jalos (Gialos)

Jedna od najlepših plaža na Lefkadi je svakako plaža Jalos. Dugačka je oko 3 kilometra. Na ovoj plaži će svako pronaći kutak za sebe. Južni deo plaže je rezervisan za nudiste, a u centralnom delu su smešteni beach barovi, gde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Šljunkovita je plaža i nije toliko popularna kod turista, što ima svoju dobru stranu. Ovde ćete naći mir i tišinu i moćićete da uživate uz šum mora.

Plaža Egremni

Ova plaža spada u najlepše plaže na Lefkadi, iz razloga što predstavlja alternativu popularnoj plaži Porto Kaciki. Dugačka je oko 2,5 kilometra, šljunkovita je i lepo uređena. Da biste došli do plaže, morate sići niz 350 stepenika. Povratak sa plaže sigurno je veći problem. Baš zbog velikog broja stepenika, ova plaža nije pogodna za porodice sa malom decom, ali postoje brodovi koji dovoze turiste na ovu plažu, što znatno olakšava pristup. Egremni plažu krasi beli šljunak, čista voda, a u zalazak sunca ćete se zaljubiti. Ukoliko želite odmor u pravom smislu te reči, mir i tišinu, onda vam preporučujemo krajnji jug i sever plaže.

Plaža Porto Kaciki

Plaža Porto Kaciki je definitivno najlepša plaža na Lefkadi. Iz tog razloga je poseti veliki broj turista, pa je skoro uvek gužva kako na parkingu tako i na samoj plaži. Plaža je teško pristupačna i da biste stigli do ove plaže morate sići niz stotinak stepenika. Obeležena je plavom zastavicom, a za to je zasluženo okruženje. Litica koja se nalazi u pozadini plaže, daje prirodan hlad, a zalazak sunca u večernjim satima, morate doživeti.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Lefkadu leto 2020