Kopaonik

Srebrna planina kao krov Srbije

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od 70km . Kopaonik je poznat i kao „Krov Srbije“ i najveća je i najlepša   turistička destinacija ne samo u Srbiji već u celom regijonu.

Najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017 metara nadmorske visine na kome se i nalazi  maouzolej najpoznatijeg srpskog prirodnjaka Josifa Pančića. Još od srednjeg veka Kopaonik je bio poznat po svom rudnom bogatstvu , a na širem prostoru mogu se videti kulturno-istorijski spomenici koji datiraju još iz perioda XII i XV veka. Zbog povoljne klime i sa 200 sunčanih dana godišnje, Kopaonik ima još jedan naziv, a to je „Sunčana planina“.

Činjenice govore…

1981 godine zbog  prirodnih vrednosti i bogadstava koje  ima,Kopaonik je proglašen  za nacionalni park. Nacionalni park Kopaonik površine je od 11 810 ha i po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najzančajnih centara biodiverziteta endemične flore u Srbiji.

Na nadmorskoj visini od 1780m , na prostoru takozvanog „Ravnog Kopaonika“  smešten je turistički centar sa mnogobrojnim hotelima, vilama, apartmanima, odmaralištima, planinarskim domovima, kafićima, restoranima, spa centrima, sportskim terenima…

Kopaonik ima preko 62km staza uređenih za alpsko i nordijsko skijanje.Zimska sezona počinje krajem novembra i može da traje sve do početka maja. Sistemom za veštačko osneživanje pokriveno je 97 odsto skijališta , tako da sezona  skijanja traje duže.

Skijanje…

Skijaški centar Kopaonik  ima sistem   od 24 žičare ukupnog kapciteta 33 000 skijaša na čas što ga svrstava u red najvećih ski centara u regijonu. Centar raspolaže sa 1 šestosedom, 7 četvoroseda (4 isklopiva – 6 600 skijaša na čas i 3 obična – 4 200 skijaša na čas), 3 dvosedešnice, 3 ski lifta tipa sidro, 8 ski liftova tipa tanjir i 3 vezna ski lifta. Od staza raspolaže sa 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških staza.

Sve staze su međusobno povezane I udaljene samo nekoliko desetina metara od glavnog hotelskog kompleksa. Hoteli, apartmani, vile i odmarališta koja su nešto malo udaljenija od početnih stanica žičara nude usluge privatnih ski prevoznika do žičara, Pored alpskog I nordiskog skijanja Kopaonik nudi snowbord park na kome se održavaju takmičenja.

Za početnike I za one najmlađe, postoji ski vrtić, sa pokretnom trakom I karuselom koji olakšavaju učenje, I to sve naravno pod budnim okom profesionalnog instruktora, kao I sankalište na stazi Karaman greben.

Za sve ljubitelje nocnog skijanja, osvetljene staze u samom centru su Pančićev vrh, Karaman greben I Malo Jezero.

Oslatala ponuda…

Kopaonik je najprivlačniji mladima zbog  dobrog noćnog  provoda. Međutim, na Kopaoniku su česte pa skoro i svakodnevne i dnevne žurke. Pored odličnih staza, hotela i sa 5 zvezdica, fantastične prirode, mnoštvo kafica, dobre muzike, dobrog provoda, Kopaonik čini privlačnim kako našim tako i inostranim turistima.

Kopaonik nije samo posćen zimi, ovo je planina koja je itekako posećena i leti. Kopaonik pored skijanja nudi i niz drugih aktivnosti kao što su planinaranje do Pančićevog vrha, do vrha Šiljak, Kozije stene, Markove stene, planinarski biciklizam.

Na Kopaoniku može se pohađati škola jahanja, košarke , tenisa… Organizuju se raznovrsni program za decu : škola u prirodi, škola engleskog jezika kao i za nešto starije program za mršavljenje i sticanje kondicije .

Izleti…

Sa Kopaonika je moguće organizovati izlete do manastira : Studenica, Sopoćani, Đurđevi stupovi, a može se obići i tvrđava Maglić. Za ljubitelje dobrog vina posebno je interesantna vinska tura , obilazak Župe Aleksandrovačke poznate po dobrom i kvalitetnom vinu.

Za sve one koji vole adrenalinske sportove i ludi noćni provod, za sve one koji vole šetnje i uživanje u prirodi, opuštanje u spa centru i bašti kafica uz topao čaj, za sve one koji vole luksuz hotela sa 5 zvezdica , ali isto tako i za one koje vole drvene planinske kućice okružene šumom, za sve izbor je  – Kopaonik .

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Kopaonik