Halkidiki Kasandra

Zapadna obala poluostrva

Zapadna obala Kasandre ima manje turističkih letovališta od istočne. Mesta u ovom delu su mirnija, a zapadna strana ostrva je plodnija od istočne, tako da je pejzaž manje brdovit.

Sani

Svakako najekskluzivnije i najelitnije letovalište na Kasandri jeste Sani. Nalazi se na zapadnom delu poluostrva. Nekada je to bila močvara, a danas moderno odmaralište sa plažama i marinom punom skupih jahti. Hotelski kompleksi dominiraju plažom Sani koja je duga, uska, sa mekim peskom, ležaljkama, suncobranima. Duž keja pored marine smeštene su taverne sa uglavno skupim menijem. Svakako možemo da kažemo da je Sani namenjen osobama sa „dubljim džepom“ i onima koji žele da budu izolovani od ostatka sveta.

Siviri

Siviri je manje mesto koje pruža miran odmor sa velikom peščanom plažom. Okruženo je bujnim zelenilom. Siviri kao letovalište je tek počelo da se razvija. Još uvek malobrojni hoteli i apartmani su u porodičnom vlasništvu. U južnom delu plaže postoji nekoliko uvala ali morska trava i podvodno kamenje mogu biti problem. Iako relativno malo mesto, poznato je po svom teatru na otvorenom i mnogim drugim kulturnim dešavanjima, koncertima i predstavama.

Mola Kaliva

Mola Kaliva je mestašce sa kristalno čistom vodom i mirnim plažama koje ga čine idealnim za one koji traže opuštajući odmor. Osnovne karakteristike ovog mesta su netaknuta priroda, prelepi pejzaži i duga bela plaža. U mestu postoje marketi, taverne, pekare, restorani brze hrane… Nedaleko od Mola Kalive je poznata grčka banja Lutra.

Lutra

Lutra, tek otkriveno letovalište i banjsko odmaralište sa termalnim izvorima, nalazi se na jugozapadnom delu poluostrva Kasandra, na  svega 130 kilometara od Soluna. Ovo malo mesto nosi naziv po grčkoj reči „Loutro“ što u prevodu znači kupanje, banjanje. Ima izuzetan geografski položaj, jer je praktično banja na moru i pruža se duž malog zaliva. To je malo ribarsko selo pored mora, pokriveno borovom šumom, sa predivnim plažama i impresivnim pogledom na Egejsko more, okrenuto ka Olimpu i Katerini. Tu se nalaze i male živopisne taverne i divni kafići, a ova lokacija je idealna za plivanje, ribolov, sportove u vodi i šetnju kroz borovu šumu. Možete posetiti i obližnja sela koja su vrlo atraktivna za turiste, kao što je Agia Paraskeva koja se nalazi 5 km od Lutre. U seocetu Agia Paraskevi nalazi se mnogo malih, živopisnih taverni gde možete probati izvanredne specijalitete tradicionalne grčke kuhinje, uz domaći uzo ili cipuro (sličan uzo-u samo malo jači). Lutra ima sav neophodan sadržaj za miran i ugodan odmor i u njoj ćete pronaći lepotu koja smiruje dušu i opušta čula.

Skala Furka

Letovalište Furka je podeljeno na staro i novo. Staro tradicionalno selo Furka je oko 2 km udaljeno od mora, dok je pored obale jedan potpuno drugačiji svet – noviji deo Furke tj. Skala Furka sa neizostavnim hotelima, apartmanima, tavernama, barovima, kafićima… Mesto okružuju borova šuma i maslinjaci. Plaža u Furki je mala sa finim belim peskom koji uranja u vodu kojoj nema kraja. Sportovi na vodi, od pedolina do glisera, upotpuniće vaš odmor.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Skala Furku leto 2020

Possidi

Posidi je jedno od manje poznatih odmarališta na Kasandri. Namenski je građeno letovalište sa hotelima i apartmanima. Prepoznatljivo je po malom svetioniku na rtu koji datira iz 1864. god. Plaža je duga, široka sa peščanim nanosima dina, okružena borovima. Osim sunčanja pored mora ili hotelskog bazena, obroku u nekom od malobrojnih kafea ili hotelskim restoranima, Posidi nema šta drugo da ponudi turistima. Nekome je i ovo sasvim dovoljno. Za one koji bi da istraže okolinu, nedaleko od Posidija nalaze se ostaci drevnog sela Mende sa ruševinama zamka. Kalandra je selo, u blizini Posidija, smešteno između maslina i borova, sa živopisnim tradicionalnim kućama i prijatnim kafeima.

Nea Skioni

Nea Skioni je odmaralište sagrađeno oko luke sa ribarskim brodićima. Okruženo je odličnim ribljim restoranima. Selo ima oko 800 stanovnika, iako leti taj broj raste pošto su mnogi hoteli i apartmani u oblasti puni posetioca. U mestu postoji mala peskovita i kamenita plaža.

Kasandria

Ka kopnu od Sivirija u centru poluostrva Kasandra nalazi se glavni grad Kasandria gde populacija od 3.500 ljudi poraste deset puta tokom leta. To je jedno od najstarijih sela na Halkidikiju, naseljeno još u 16-om veku. Ima veliku pijacu kao i uobičajene radnje, taverne i druge usluge koje biste očekivali u gradu ove veličine. Gradić Kasandria je okružen zelenom šumom, a mnoge uske ulice su pune tradicionalnih kuća. Mesto ima Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice, napuštenu vetrenjaču i Narodni muzej.

Plaže istočnog dela Kasandre

Lutra

Lutra plaža: Plavo more i pešcane plaže, u kombinaciji sa malom lukom, privlače na hiljade turista. Pored prelepe prirode, stenovite i peščane obale, u Lutri se nalaze topli izvori termalne vode sa lepim renoviranim spa centrom. Klima je izuzetno prijatna zahvaljujući kombinaciji velikih površina borove šume, kristalno bistrog mora i vetrova sa pučine. Gradić pruža sve mogućnosti za prijatan i lep odmor, naročito za porodice i starije. Pored dve manje plaže, u Lutri se nalazi lepa gradska plaža sa peskom i sitnim šljunkom.

Sani

Sani plaža-najveći deo ove prelepe plaže pripada čuvenom luksuznom kompleksu-Sani Resort. U pitanju je zaista jedna od najlepših plaža Kasandre, koju krasi beli pesak i kristalno čisto more tirkizne boje, a deo plaže je i zaštićena oblast zbog retkih ptica koje su ovde našle stanište.Iako veći deo plaže pripada hotelskom kompleksu, postoji i deo plaže ispred kafića Anemos koje je na raspolaganju posetiocima koji nisu gosti hotela.  U ovom delu plaže je često gužva, naročito vikendom kada dolaze Solunjani, a u sezoni se plaća i parking zajedno sa ulazom u kompleks.

Siviri

Siviri je mesto na zapadnoj obali Kasandre kje karakteriše dugačka plaža sa sitnim peskom, pa je idealno za porodice sa decom.  Na južnom delu Sivirija ima nekoliko izolovanih peskovitih plaža.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Siviri leto 2020

Aigeopelagitika

Aigeopelagitika je jedna od najlepših plaža na Kasandri a nalazi se u Posidiju. Dugačka i prostrana peščana plaža sa dugim plićakom koja se nalazi u zavetrini, pa je more skoro uvek mirno. Deo plaže je uređen ali više prostora ima uza posetioce sa sopstvenom opremom. Na ovoj plaži nikad nema preterane gužve, s obzirom na njenu veličinu, pa možete uživati u potpunom miru. Poznati bar Cocus nalazi se na ovoj plaži.

Possidi Cape 

Čuvena plaža Possidi Cape (Faros) u Posidiju predstavlja minijaturno poluostrvo, sprud koji se pruža duboko u more. Sve govori da je reč o zaista interesantnom delu obale. Plaža nije uređena, nema barova ni ležaljki, pa je potrebno da posetioci ponesu svoji opremu. Interesantna pojava je da je sa jedne strane često vetrovito (prema mestu Posidi), a sa druge strane (prema Egeopelagitici) veoma mirno.

Skala Furka

Plaža Skala Fourka okružena je niskim brežuljcima i područje je veoma zeleno. Skala Fourka je i ime plaže koja se nalazi u selu. Ova prelepa velika bela peščana plaža nagrađena je Plavom zastavom zbog čistih i bezbednih voda. Organizovana je, tu su i ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje. Na plaži postoje taverne, a tu je i mala luka za ribarske brodove.Postoji i veliko parkiralište tik uz plažu pa možete bez problema parkirati svoj automobil.

Nea Skioni

Nea Skioni ima gradsku plažu sa Plavom zastavicom, koja je sasvim dovoljna da bude podeljena na čak tri dela. Najlepši ulazak u vodu ima onaj deo koji se nalazi na krajnjem desnom delu od doka, kada se gleda prema moru, mada ni ostala dva dela nisu tako loša, ali je ponegde prisutno krupnije kamenje.

Prvi, odnosno levi deo plaže gledano prema moru, je onaj koji se nalazi baš uz mol, odnosno sa njegove druge strane je pristanište za brodiće, a često se navodi da je upravo on nepreporučljiv za kupanje, a naročito kada je prisutan veliki broj turista ili je vetrovito, pa se podigne trava sa morskog dna. 

Potom sledi deo nadomak hotela “Imperijal” gde je ulazak u vodu postepen, pa je preporučljiv za mališane, jer je upravo u blizini ovog dela i igralište. 

I treći, krajnje desni deo kada ste okrenuti prema moru, koji je jedini neuređen, te možda i najbolji izbor za kupanje. Ali i tu treba biti pažljiv, jer se može dogoditi da ponekad ima ježeva, pošto su u neposrednoj blizini stene na kojima oni mahom obitavaju

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Nea Skioni leto 2020