Halkidiki Kasandra

Istočna obala poluostrva

Halkidiki je oduvek bilo i ostao glavna destinacija turista iz Srbije prvenstveno zbog blizine, prelepih mesta i plaža, uslužnih domaćina koji su vremenom naučili srpski… Zato i ne čudi činjenica da se Srbi koji letuju na Kasandri osećaju kao kod kuće.

Poluostrvo Kasandra se nalazi na zapadu i najbliže je Solunu. To je ujedno i najposećenije poluostrvo Halkidikija. Sam ulazak na početak Kasandre je specifičan zato što se mora preći most kod mesta Nea Potidea, koji povezuje Kasandru sa Halkidikijem i zaliv Termaikos na zapadu sa zalivom Toroneos na istoku. Poluostrvo Kasandra je zapravo ostrvo odvojeno od kopna veštačkim Potidea kanalom.

Nea Potidea

Nea Potidea ili “Najlepša plaža Kasandre” kako su je mnogi prozvali prvo je mesto na prvom prstu Halkidikija, Kasandri. Gradić Nea Potideu su osnovale izbeglice iz istočne Trakije 1922 godine., na mestu starog naselja Potidea. Neki istoričari navode da prvi zapisi o Potidei datiraju iz VII veka p.n.e. i govore o koloniji grada Korinta dok drugi tvrde da je na ovom mestu postojao drevni grad Pallini. U jednom se svi slažu: geografski položaj je izuzetan obzirom da Nea Potidea leži na veoma važnoj vojnoj strateškoj koti i udaljena je svega 60 km južno od Soluna i da je zapljuskuju vode dva zaliva: Termaikos i Toroneos te da leži na samom ulasku na poluostrvo Kassandra. Nad kanalom je impresivan most visine 18 m koji spaja Kassandru sa kopnom Halkidikija. Kanal koji spaja dva zaliva pominje Stravan još u I veku naše ere.

Kralj Makedonije Kassandros izgradio je 316 g. p.n.e. nanovo naselje na ovom mestu nakon što ga je porušio Filip II (otac Aleksandra Velikog) i nazvao ga Kassandrija. U vreme vladavine Turaka (od 1430 godine) mesto menja naziv u Vrata Kasandre ili samo Vrata.Za vreme vladavine Rimskog Carstva cveta kao rimska kolonija što traje sve dok ga Huni nisu razrušili 540 g. n.e. Tada car Justinijan utvrđuje grad, a ruševine koje i danas postoje iz tog su doba.

Današnja Nea Potidea broji oko 1000 stalnih žitelja a od infrastrukture ima: restorane, barove, taverne, trgovine i super markete, zabavni park za decu, klub za sportove na vodi.

Nea Fokea

Nea Fokea je ribarsko selo poznato po svojim ribljim restoranima i tradicionalnim kafeima. Simbol ovog mesta je dobro očuvan vizantijski toranj i tvrđava koja datira iz 1407. god. Toranj stoji na rtu koji se nadnosi nad plažom. Osim tornja u Nea Fokei je i crkva Apostola Pavla. To je pećina i podzemna odaja gde se po narodnom verovanju apostol skrivao od progonitelja. Ljubitelji prirode mogu obići prirodni rezervat Nea Fokee u lokalnoj Stavronikitas močvari.

Afitos

Afitos je predivno tradicionalno primorsko mesto na severoistoku poluostrva Kasandra, koje privlači mnogobrojne turiste iz celog sveta, ali uspeva da zadrži tradicionalni karakter. Posetioci Afitosa mogu da se kupaju na prekrasnoj gradskoj plaži ili na plažama okolnih mesta.

U mestu postoje mnogo taverni, barova i kafića gde se služe lokalni specijaliteti i osvežavajući kokteli od jutra do kasno u noć. Afitos svojim izgledom podseća na ostrva Egejskog mora. Ime ovog mesta je očuvano hiljadama godina. Poreklo imena potiče ili od čoveka po imenu “Aphiteos” ili od drevne reči “Aphitis”, što znači „obilje biljaka“. Mesto je obdareno mnoštvom prirodnih lepota.

Gosti mogu da uživaju u vrhunskom moru, sa (po mnogima) najčistijom i najtoplijom vodom u Sredozemnom moru, i malim peščanim morskim obalama, koje su prijatno uređene malim kamenjem koje izlazi iz vode. Mesto je od velikog istorijskog i ekološkog značaja, jer je ovde pronađen mlinski kamen drevnog kamenoloma,  a i stecište je važnih mrestilišta, gde većina ribljih vrsta dolazi na mrest. Ipak, od svih znamenitosti, najveće strahopoštovanje uliva tradicionalno selo Afitos, sa svojom 28 vekova dugom istorijom. Pružajući otpor razvoju i kako bi održali svoju kulturnu baštinu, stanovnici Afitosa su pokušavali da razviju svoje mesto kroz svoju kulturu i promociju prirodnih lepota, kao i tradicionalnih sela i drevne istorije. Dakle, stare kuće od kamena su renovirane, ulice su asfaltirane i mesto sada nameće svoju dostojanstvenu lepotu posetiocima, a lokalno stanovništvo može da se pohvali da je od Afitosa napravilo neverovatno lepo turističko mesto.

Kalitea

Kalitea je mesto koje se nalazi na 90km od Soluna i jedno je od najpoznatijih i najpopularnijih letovališta Severne Grčke. Dobila je ime po grčkoj reči Kalithea što u prevodu znači lep pogled ili vidikovac. Mesto je poznato po lepim peščanim plažama, tirkiznoj boji vode, kafeima koji se nalaze na liticima sa kojih se pruža nezaboravan pogled na zaliv Toroneos i poluostrvo Sitoniju.

Kalitea je najpoznatije mesto na Halkidikiju za noćni provod sa brojnim barovima i noćnim klubovima  koji se nalaze van naseljenog dela mesta. U Kalitei se nalazi i veliki broj prodavnica, taverni, poslastičarnica, pekara, radnji koje prodaju kožu i krzno, suvenirnica, marketi Masutis i Marinopulos, banke i bankomati, rent-a-car, taxi stanica. U mestu takođe postoji apoteka i privatna lekarska ambulanta. 

Turisti iz okolnih mesta dolaze u ovo mesto u potrazi za dobrim provodom. Takođe, tu se nalazi i nekoliko važnih arheoloških lokaliteta, kao što su hramovi Dionisu i Zevsu. Od Soluna do ovog mesta ide desetak autobusa dnevno i stiže se za oko sat i po. Idealno mesto za avanturiste, mlade i one koji se tako osećaju.

Kriopigi

Kriopigi je mesto sagrađeno na strmoj padini oko malog zaliva sa pogledom na Sitoniju. U ovom mestu nalazi se nekoliko velikih hotela, apartmana kao i kamp. Pojedini hoteli se nalaze iznad glavnog puta tako da oštar spust do plaže može predstavljati problem. Zato postoji voz za turiste koji ih prevozi od hotela do plaže i nazad. Plaža u Kriopigiju je veoma uska na pojedinim mestima sa oštrim šljunkom. Postaje šira na južnom kraju sa plitkom vodom. Severni delovi plaže u Kriopigiju oivičeni su borovima. Šetnja uskim uličicama Kriopigija koje formiraju lavirint, krečene kamene kuće, krovovi sa crvenim crepom, miris borove šume i stoletnih maslina u okolini na divan način mogu upotpuniti vaše letovanje u ovom mirnom mestu. U neposrednoj blizini mesta postoji izvor hladne vode („krio pigi“) po kome je selo i dobilo ime kao i ostaci drevnih amfiteatara.

Polihrono

Polihrono je sledeće mesto u nizu na istočnoj obali Kasandre. Veoma je posećeno od strane turista iz Srbije. Poseduje peščanu plažu dugu oko 1 km sa postepenim ulaskom u vodu što je idealno za boravak porodica sa malom decom. Duž plaže je šetalište pored kojeg su skoncentrisane taverne, kafići, prodavnice suvenira, hoteli, apartmani…Centrom Polihrona se smatra pešačka zona koja izlazi na šetalište pored mora.

Kompletan deo uz obalu je popunjen restoranima, kafićima, prodavnicama suvenira i tome slično. Manji ili veći marketi su u skoro svakoj poprečnoj ulici. Pošto je celo mesto Polihrono dosta malo, onda ovde ništa nije daleko i bilo gde da vam se nalazi apartman, u krugu od 100 metara naći ćete sve što vam je potrebno. Plaža je takodje dosta blizu bilo kog apartmana. U samom mestu postoji i malo igralište za decu, gde su rasporedjeni rekviziti za igru kao što su ljuljaške, klackalice, tobogani i ostali.

U Polihrono možete izaći uveče, Većinom svi objekti se zatvaraju u 23 sata osim petkom i subotom kada objekti rade malo duže. Muzika u restoranima i kafićima uglavnom je narodna grčka, ali postoje i restorani i kafići sa stranom muzikom.

Kada se osvrnemo na ponudu smeštaja, kvalitet i oprema apartmana u Polihronu nisu nimalo u zaostatku za onima u Haniotiju i Pefkohoriju, vodećim turističkim centrima Kasandre. Ponuda vila, apartmana i hotela je izuzetno raznolika. Sadržaji u vilama su u potpunosti prilagodjeni potrebama turista, pa vam je otvorena mogućnost izbora različitih tipova smeštaja, počevši od smeštaja na plaži pa sve do smeštaja u gradu.

Hanioti

Hanioti je najveće mesto na Kasandri (pored glavnog grada Kasandrie koje se nalazi u unutrašnjosti). Omiljeno je kod parova i porodica. U mestu se nalazi veliki broj hotela i apartmana za izdavanje. Na glavnom trgu i sporednim ulicama koje vode do njega smeštene su taverne, kafići, barovi, prodavnice suvenira, butici… Hanioti ima lepe parkove sa dosta zelenila. Plaža je duga, kombinacija finog peska i šljunka, oivičena zelenilom. Plaža se redovno održava i stalno dežuraju spasioci, pa je veoma bezbedna i preporučljiva i za porodice sa decom. Nagrađena je plavom zastavicom zbog izuzetno čistog mora i besprekornog okruženja. Uz plažu se nalazi i šetalište sa kafićima i restoranima i radnjama u kojima možete naći rekvizite za plažu i vodene sportove. Ponuda smeštaja je bogata i raznovrsna, od modernih porodičnih vila do luksuznih hotelskih kompleksa, pa će ovde svako moći da nađe ono što mu odgovara. Ima i veliki broj kafića, kubova i koktel barova, koji nude zabavu za sve generacije do kasno u noć. A preko dana, ukoliko vam dosadi izležavanje na plaži, na raspolaganju vam je dosta aktivnost: šetnja, istraživanje okoline motorom ili autom koje možete i da iznajmite, kupovina suvenira u brojnim prodavnicama, uživanje u gastronomskim specijalitetima u nekom od brojnih restorana, taverni, picerija, uživanje i nekom od vodenih sportova ili jednostavno odmor u parku kraj plaže. Pored svih ovih turističkih sadržaja, ovde su, ukoliko Vam zatrebaju, i pošta, ambulanta, apoteka, rent-a-car agencije, taksi služba, javni prevoz, supermarketi, ekskluzivne radnje kože, krzna, zlata, pekare, poslastičarnice.

Pefkohori

Pefkohori je grčko turističko naselje na poluostrvu Kasandra, koje još nazivaju i “prvi prst” Halkidikija. Ovo mesto nekada nazivaju i Kapsochora (što u prevodu znači “spaljena Zemlja”), mesto je u prošlosti nekoliko puta spaljeno od strane pirata, te od tuda i ovaj naziv.

U Pefkohoriju ćete biti u mogućnosti da imate vrlo prijatan odmor, jer nudi sve što bi turistima bilo potrebno i što jedno letovalište treba da ima. Pefkohori ima veliki broj manjih i većih dobro snabdevenih prodavnica, a dok se šetate pored obale, na domak mora naći ćete veliki broj restorana, kafića, barova i raznolikih većih i manjih prodavnica.

Ima jedna karakteristika koju ima Pefkohori, a druga letovališta u okolini nemaju to je jedna izuzetno duga ulica koja se proteže skroz dužinom obale mora, sa jedne strane je more sa predivnim peščanim plažama i mnogobrojne prodavnice i ugostiteljske objekte na drugoj. Ova specifična “kičma” vam omogućava da se istovremeno kupate, šetate, popijete kafu ili jedete u jednoj od mnoštva taverni, ali možete i naći prodavnicu suvenira te kupiti neku uspomenu na boravak u ovom mestu.

Pefkohori ima takvu turističku ponudu u kojoj nije izostavljeno ništa što bi vam moglo ulepšati letovanje. Tu je veliki izbor odličnih hotela i vila sa apartmanskim smeštajem, nekoliko bogato snabdevenih supermarketa, nekoliko agencija za rent-a-car, priličan broj manjih prodavnica, nekoliko pekara, pošta, ambulanta i apoteka.

Paljuri

Paljuri je mesto u južnom delu Kasandre sa malom peskovitom i kamenitom plažom iza koje je borova šuma. U Paljuriju se nalazi hotelski kompleks, nekoliko radnji i vila. Najpoznatiji proizvodi ovog mesta su med i maslinovo ulje. Turisti koji reše da svoj odmor provedu u ovom mestu, pored nezaobilaznog kupanja i sunčanja, mogu uživati u šetnjama mnogim stazama kroz šumu. Plaža u Paljuriju ima dobar pesak sa postepenim ulaskom u vodu, tako da je veoma dobra za porodice sa malom decom. Za one koji bi malo da se osame, postoji nekoliko manjih uvala duž plaže. Južno, ka Rtu Kanistro, smeštena su mala živopisna sela Ksinas i Sveti Nikola. U blizini je popularna plaža Chrusso sa zlatnim peskom i velikim kampom.

Plaže istočne Kasandre

Afitos

Afitos je plaža srednje veličine i na njoj nije velika gužva. Nalazi se na istočnom delu Kasandre pa je more je veoma mirno. Sastoji se iz dva dela, jedan deo je na početku mesta, a drugi na kraju. Oba dela su prekrivena peskom, ali na nekim mestima postoji krupnije kamenje prilikom ulaska u vodu tako da trebate da budete oprezni. Nešto južnije od gradskog dela plaže se nalazi i bar Liosi koji je veoma popularan među turistima. Ovaj deo plaže je sasvim uređen i veoma dobro organizovan, mada su oba dela obogaćena barovima i restoranima. Najbolje vreme za posetu je mesec jul.

Glarokavos

Glarokavos je jedna od najlepših plaža na celom Halkidikiju sa finim peskom i šljunkom. Nalazi se u neposrednoj blizini jezera soli. Voda je veoma čista, topla i plitka. Plaža nije u potpunosti organizovana, a postoji deo plaže koji je namenjen isključivo za ljubitelje prirode, za sve one koji vole samo pesak i kristalno čisto more. Na kraju nje se nalazi laguna. Plaža poseduje i deo sa barom koji pruža veoma kvalitetnu uslugu, a suncobrane i ležaljke dobijate uz konzumaciju pića. Ovde takođe možete i da prezalogajite. Uglavnom bar nudi klubske sendviče u kombinaciji sa pivom po povoljnoj ceni. Plaža nije previše bučna, ali ni previše mirna. Preporučujemo je mađoj populaciji. Lako je dostupna i za nju nije karakteristična preterana gužva. Do ove plaže možete osim autom doći i lokalnim autobusom. Plaža poseduje svoj parking prostor.

Golden beach

Plaža koja se nalazi između Pefkohorija i čuvene plaže Paljuri (Xenia), na istočnoj strani poluostrva Kasandra. Prekrivena je zlatno-žutim peskom. Plaža širokog pojasa, okružena borovom šumom i zelenilom. Iako je prekrivena peskom, ulaz u vodu na pojedinim mestima je stenovit. Mnogo mirnija od ostalih u njenom okruženju, bez prevelike gužve. Plaža je teže dostupna. Do same plaže ne ide asfaltni put ali javni prevoz prolazi na oko 1km od nje.

Lefki Peristera

Plaža najbliža selu Kriopigi, u prevodu “bela golubica”, locirana je na istočnoj strani poluostrva Kasandra. Duga oko 500m. Prekrivena je finim, zlatnim peskom. Veoma je čista voda, ali i mirna jer nema vetra. Lako je dostupna i na njoj nije prevelika gužva jer većina turista hrli na obližnje, popularnije plaže, tako da je idealna za sve one koji žele da vide nešto drugačiju Kasandru. Barovi su prisutni na plaži. Blizina autoputa svakako čini ovu plažu još dostupnijom za sve koji dolaze iz drugih, većih mesta Kasandre autobusom ili automobilom.

Nea Fokea

Plaža je locirana na severo-istočnom delu poluostrva Kasandra. Deo je šarmantnog, istoimenog ribarskog sela. Nea Fokea je duga plaža prekrivena finim peskom. Okružena je borovinom. Voda je kristalno čista, a sama plaža je veoma lepo organizovana. Nudi mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki. Letovalište je veoma popularno tako da obiluje barovima, tavernama i ribljim restoranima. Takođe, ribarski čamci razbacani duž obale, čine ovaj ambijent još živopisnijim. Plaža je veoma lako dostupna, tiha i na njoj nije prevelika gužva. Do nje možete doći kako automobilom, tako i javnim prevozom (uglavnom autobusima koji dolaze iz Soluna, na svakih sat vremena). Prosečna temperatura mora u letnjim mesecima je oko 25°C.

Nea Potidea

Plaža je locirana na samom ulasku na poluostrvo Kasandra. Duga je, široka, plitka i prekrivena finim, žutim peskom. Voda je mirna, bez talasa tako da je pogodna za porodice sa malom decom. Plaža je dobro organizovana i održavana. Odlikovana je plavom zastavicom od strane Evropske Unije (nagrada koja se dodeljuje plažama za čistoću vode i obale). Na plaži, u okviru barova i kafića su suncobrani i ležaljke koji se uz odgovarajuću nadoknadu iznajmljuju. Takođe, na plaži možete iznajmiti sve što je neophodno za sprotove na vodi. Veoma je popularna među turistima tokom cele sezone, tako da na njoj možete očekivati gužvu. Do plaže možete osim automobilom doći i javnim prevozom. Tokom cele sezone temperatura vode je oko 25 °C. Plaža je povezana sa plažom Agios Mamas.


Paljuri

Plaža Paljuri (Xenia ili Carusso kako je često nazivaju) se nalazi na samom jugu poluostrva Kasandra, od Haniotija udaljena 13 km, a od Pefkohorija 9 km. Deo je istoimenog sela i kao i sve plaže na Kasandri, i ova je pokrivena finim žutim peskom, a voda je plitka i topla. Plaža je obgrljena borovinom koja joj daje prirodni hlad. Dobro je organizovana, sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje u okviru barova u kojima možete da se sklonite od sunca, ali i da uživate u raznovrsnim osveženjima. Ovo je jedna od najlepših plaža Kasandre. Lako je dostupna i automobilom, motociklom, brodom, ali i javnim prevozom. U toku sezone na plaži je prilična gužva.

Plaža hotela Aleksandar the Great (Kriopigi)

Hotelska plaža, jedna od najlepših i najbolje održavanih na celoj Kasandri. Od Soluna udaljena 86km, a od Kriopigija 10km. Najbliže mesto plaži svakako je Kalitea, na svega 4km. Pre svega široka, prekrivena je peskom i prilično duga, sa barom hotela koji poseduje suncobrane i ležaljke za iznajmljivanje. Ova plaža je nagrađena plavom zastavom EU za čistoću vode i uređenost obale.

Vakres

Prelepa plaža, locirana severno od centra Afitosa . Plaža je pre svega dobro ogranizovana za porodice sa decom mada ima delova plaže koji su pri ulasku prekriveni malo krupnijim kamenjem, pa treba povesti računa. Voda je veoma čista i tirkizna. Ovo je svakako plaža koju preporučujemo ukoliko ste voljni da obilazite Kasandru. Okolina je puna zelenila, pa ćete tako još više uživati u ovakvom ambijentu.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Halkidiki Kasandru leto 2020