Ostrvo Ammouliani (Amuljani ili Amulijani)

Najbliže ostrvo za turiste iz Srbije, udaljeno od Soluna svega 120km je ostrvo Amuljani. Amuljani je jedino naseljeno ostrvo na Halkidikiju veličine svega 4,5km2. Nalazi se između Sitonije i Atosa. Amuljani pripada poluostrvu Atos i do ostrva se dolazi trajektom koji polazi iz mesta Tripiti sa Atosa. Vožnja trajektom traje nepunih petnaest minuta. Ostrvo je nekada bilo posed svetogorskog manastira Vatoped sa Svete Gore. Stare građevine, crkve, škole, skloništa za brodove kao i crkva Agios Nikolaos iz 1865 godine na centralnom trgu svedoče o tome da su na ostrvu nekada živeli monasi. Manastir Vatoped je 1926 godine poklonio ostrvo Amuljani Grčkoj.

Po poslednjem popisu stanovništva na ostrvu Amuljani živi svega 547 stanovnika koji se mahom bave turizmom i ribolovom.

Ostrvo Amuljani nije mesto za ludi noćni provod i vrhunsku zabavu. Amuljani je ostrvo za odmor u netaknutoj prirodi, uživanju u rajskim plažama ,morskim specijalitetima, dobrom vinu i zbog toga je tek poslednjih godina postalo privlačno turistima koji isključivo žele takvu vrstu odmora.

Samo ostrvo je tako koncipirano da su sa jedne strane ostrva hoteli, vile, kuće za iznajmljivanje, prodavnice, suvenirnice, pekare, poslastičare, kafici i restorani, dok su sa druge strane dobro raspoređene plaže. U samom centru nalazi se ambulanta kao i apoteka. Za najmlađe tu je i luna park. Na ostrvu postoji rent-a car, može se iznajmiti kako auto tako i skuter, kvad ili bicikl.

Glavni gradić je sagrađen kao amfiteatar koji se izdiže nad zalivom. U ovoj prelepoj luci mogu se videti čamci i brodići, a tu je malo brodogradilište koje gleda na Svetu Goru. Nekoliko manjih puteva vodi kroz maslinjake do najviše tačke odakle se pruža fantastičan pogledn na ostrvo i poluostrvo Atos.

Kako je ostrvo malo, do svih plaža može se stići i pešaka , a postoji i kombi  prevoz.

Amuljani u prevodu znači „fini pesak“ što je i karakteristika svih plaža na ostrvu.

Najpoznatija plaža na ostrvu je Alikes plaža.  Plaža je duga 750m i karakteristična je po mirnom moru, izuzetno bistroj i čistoj vodi , tirkiznoj boji mora i sitnom pesku.  Jedan deo plaže je plitak, tako da je pogodan za porodice sa decom. Na drugom delu plaže postoje kafići i beach barovi . Do plaže može se doći kolima ili kombi prevozom koji iz centra vozi na svakih desetak minuta i cena karte je oko 2eur.  Na Alikes plaži postoji i kamp koji je odlično uređen za sve koji su ljubitelji ovakvog vida odmora.

Megali Ammos je još jedna u nizu plaža koja oduzimaju dah svojom lepotom. Mirno, tirkizno more, sitan pesak karakteristika su ove fantastične plaže. Plaža gleda na malo ostrvo Drenia i na kulu Ouranoupolis. Na komercijalnom delu plaže postoji beach bar i uz kupljeno piće može se koristiti ležaljke i suncobran. Na samoj litici nalazi se taverna sa predivnim pogledom u kojoj se mogu probati najbolji grčki specijaliteti.

Plaža Agios Georgios je još jedna predivna plaža koja se nalazi na istočnoj strani ostrva , između plaža Megali Ammos i Limani. Do nje vodi neasfaltirani put , ali za sve one koji nisu kolima ili nisu iznajmili neko prevozno sredstvo, iz centra vozi kombi četiri puta dnevno do plaže. Plažu odlikuje sitan pesak, predivna boja mora i kao na ostalim plažama postoji i komercijalni deo sa beach barovima gde uz konzumaciju pića dobija se suncobran i ležaljke i uz piće i laganu muziku može se uživati čitavog dana.

Karagaci ( Karagatsia ili Karagatzi) plaža  koja je udaljena svega 3km od naselja. Do nje može se doći kombi prevozom, kolima ili pešaka. Ušuškana je u malom zalivu , more je uvek mirno, voda kristalno čista . Na njoj se nalazi betonski mol pogodan za skakanje. Na plaži se nalazi kantina gde se može kupiti piće i uz kupljeno piće koristiti ležaljke tokom celog dana.

Pored ovih , možemo reći najpopularnijih i najlepših plaža tu su i plaže koje ne zaostaju mnogo po lepoti kao što su: Kalopigado, Faka, Tsaska, Meseo, Tratovoli, Gripos i još nekoliko manjih. Do svih plaža može se doći kolima, skuterom ili kombi prevozom koji svakodnevno saobraća iz centra.

Ono što je posebno zanimljivo svim turistima jeste to da na ostru Amuljani mogu da se iznajmljuju čamci i za to nije potrebna nikakva dozvola.

Posebna atrakcija i oduševljenje nastaje kada se čamcima krene od obale i dodje do nenaseljenih ostrva koji se nalaze tik uz ostrvo Amuljani, a to su mala ostrva Gajduronisi , na grčkom ostrvo magaraca ili do ostrva Tigani , na grčkom tiganj i do ostrva Pontiki što na grčkom znači miš. Kupanje na plažama ovih rajskih ostrva netaknute prirode predstavlja nezaboravan doživljaj.

Sa ostrva Amulijani može se krstariti do Svete Gore. Prolazi se pored 8 manastira : Dohiar, Ksenofontas, Pantelejmon , Ksiropotami, luka Dafni, Simonopetra, Gregoriu, Dionisiu i Agios Pavlus.

Jedan od najzanimljivijih izleta jeste izlet do ostrvceta Diaporos preko puta Vurvurua. Ovo malo ostrvce je privlačno turistima zbog svojim malih rajskih plaža kao i „Plave lagune“ na istočnoj strani.

Za sve one koji žele uživanje na plažama koje oduzimaju dah svojom lepotom, kupanje u najčistijem moru, odmor u netaknutoj prirodi, za sve one koji žele da probaju najsvežiju morsku ribu i grčke specijalitete iz taverni sa pogledom na more, Amuljani je pravi izbor.

Pogledajte kompletnu ponudu aranžmana za Amuljani leto 2020